To jagerfly nær kollisjon med helikopter

Kom i 740 km/t mot helikopter med 20 ombord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 740 km/t svingte to F16-jagerflyene fra Ørlandet ved Trondheim inn rett foran et helikopter med 20 om bord. Først da flygelederen på land skulle til å sende melding om unnvikelsesmanøver for å unngå kollisjon, endret pilotene kurs.

Øvde ved feil plattform

Ulykken skjedde 10. juni i fjor under øvelse Gemini. Årsaken til nesten-ulykken var at flyene øvde ved feil plattform, skriver Adresseavisen.

Jagerflygerne fløy et oppdrag som var klarert for natten i forveien, ikke for dagen. I tillegg fikk de oppgitt at de skulle fly mot Troll A-plattformen, men fikk koordinatene til Troll B.

Flygesjef Anders Røsok i CHC Helicopter service, som eier det aktuelle helikopteret, ser alvorlig på hendelsen.

- En profesjonell aktør som Luftforsvaret må forventes å klarere flyging med lufttrafikktjenesten når det er annen trafikk i området. Det er svært viktig for sikkerheten, sier Røsok til Adressa.

- Trodde helikopteret ville lande

Formasjonslederen for de to F16-flyene hevder de hele tiden hadde situasjonen under kontroll, helt til jagerflyene begynte på en lang venstresving inn foran helikopteret. Det var ingen unnvikelsemanøver, men en del av øvelsen. Flygerne «antok» at helikopteret ville lande.

FARLIG MANØVER: To jagerfly fra Ørlandet satte 20 mennesker ombord i et helikopter i fare. Foto: Scanpix
FARLIG MANØVER: To jagerfly fra Ørlandet satte 20 mennesker ombord i et helikopter i fare. Foto: Scanpix Vis mer

I Havarikommisjonens rapport får Luftforsvaret kritikk for å avvike avtalen med helikopteroperatøren og for å ha skapt en farlig situasjon. Oppdraget var også for dårlig planlagt.