To jenter på 15 og 17 er på rømmen fra Norge. Politiet tror de tvinges til å stjele

Oslo-politiet har etterlyst jentene over hele Europa - ber om publikums hjelp.

TROLIG I ITALIA: Her poserer ei av de to jentene som har rømt fra Norge på et bilde lagt ut på Facebook - etter at de to jentene rømte fra Norge. Hun skal på bildet sitte sammen med venner og bekjente - trolig i Italia. Jenta er nummer to fra venstre. Foto: Privat
TROLIG I ITALIA: Her poserer ei av de to jentene som har rømt fra Norge på et bilde lagt ut på Facebook - etter at de to jentene rømte fra Norge. Hun skal på bildet sitte sammen med venner og bekjente - trolig i Italia. Jenta er nummer to fra venstre. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De to kroatiske jentene rømte fra barnevernet klokka 17.15, torsdag 7. april.

Oslo-politiet tror at de nå utnyttes av et tyverinettverk som er beryktet over hele Europa. Oslo-politiet har etterlyst jentene gjennom Europol, og ber nå om publikums hjelp.

- Vi ønsker å komme i kontakt med personer som har opplysninger om de to jentene, og som vet hvor de er nå, sier leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe, Thor Martin Elton, til Dagbladet.

Menneskehandel De to jentene ble pågrepet 14. oktober i fjor. Da hadde norsk politi blitt varslet om at et av Europas mest aktive tyverimiljøer var på ferde i Norge. Oslo-politiet sikret seg egne bevis - blant annet skal politiet sitte på videobevis av at de to jentene utfører lommetyverier ved Oslo S - og slo til.

ETTERFORSKER: - Vi tror jentene igjen blir utnyttet til å begå blant annet tyverier, sier politiførstebetjent Thor-Martin Elton, leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
ETTERFORSKER: - Vi tror jentene igjen blir utnyttet til å begå blant annet tyverier, sier politiførstebetjent Thor-Martin Elton, leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Jentene ble pågrepet i Storgata i Oslo sammen med en voksen kvinne og en mann. Politiet mistenkte at jentene var blitt tatt med til Norge og utnyttet som barnetyver - et mønster det aktuelle miljøet skal ha benyttet i en rekke andre land.

Selv om jentene har forklart at de kom frivillig til Norge, mener politiet at de to jentene var i en tvangssituasjon - noe som i realiteten betyr at de ble tvunget til å begå kriminalitet i Norge. Kvinnen og mannen ble siktet for menneskehandel av jentene, mens jentene fikk beskyttelse av barnevernet.

- Hva betyr rømmingen for politietterforskningen?

FORSVARER: Advokat Fisnik Baki i advokatfirmaet Storrvik. Foto: Advokatfirmaet Storrvik
FORSVARER: Advokat Fisnik Baki i advokatfirmaet Storrvik. Foto: Advokatfirmaet Storrvik Vis mer

- Forklaringene til jentene er sikret ved tilrettelagte avhør i henhold til Riksadvokatens rundskriv. Forsvarerne har derved hatt mulighet til å stille sine spørsmål til jentene. Kravet til kontradiksjon - at partene har hatt anledning til å imøtegå motpartens fremstilling av saken - er derved oppfyllt. Forklaringene som er avgitt kan derfor framlegges i hovedforhandling i retten, og straffesaken kan gå som planlagt, sier Elton.

I Italia Politiet tror de to jentene har forlatt landet. De har grunn til å tro at i hvert fall en av dem nå oppholder seg i Italia - sammen med familiemedlemmene som i utgangspunktet skal ha utnyttet de to jentene til kriminalitet. Dette understøttes av bilder som Dagbladet har sett, som er lagt ut på Facebook-profiler som disponeres av de to jentene og andre familiemedlemmer.
 
- Vi tror jentene igjen blir utnyttet til å begå blant annet tyverier, sier Elton i Oslo-politiet til Dagbladet.

Advokatene André Gauslaa Kirkholm og Fisnik Baki, som representerer de to menneskehandelsiktede, opplyser at begge nekter straffskyld.
 
- Min klient tar dette veldig tungt. Han mener at han ikke har utført noen som helst form for tvang, sier Baki, som forsvarer den siktede mannen.

- Han mener det her ikke er snakk om menneskehandel i tradisjonell forstand. Det er kulturelt betinget at disse menneskene reiser fra land til land. Etterforskningen har ikke påvist noen utnyttelse, mener Baki.

POLITIBILDER: Dette er etterlysningsbildene av de to jentene - den yngste av de to jentene, på henholdsvis 15 og 17 år, er øverst. Begge bildene er distribuert av norsk politi via Europol. Foto: Politiet
POLITIBILDER: Dette er etterlysningsbildene av de to jentene - den yngste av de to jentene, på henholdsvis 15 og 17 år, er øverst. Begge bildene er distribuert av norsk politi via Europol. Foto: Politiet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer