To journalister til gissel-tatt

En islamistisk opprørsgruppe har tatt to franske journalister til fange i Irak. Gruppen gir franske myndigheter en frist på to dager for å oppheve forbud mot bruk av sjal på offentlige skoler, melder TV-stasjonen Al Jazeera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil gjerne si til familien min at jeg har det greit, sier den ene franskmannen i et videoopptak vist på Al Jazeera lørdag kveld.

På opptaket står de to franske journalistene Christian Chesnot fra Radio France International og Georges Malbrunot fra avisen Le Figaro står foran et banner med navnet på opprørsgruppen Iraks islamske hær.

Sjal

Opprørerne skal ha tatt de to franske journalistene til fange for å presse franske myndigheter til å oppheve forbudet mot at muslimske jenter bærer sjal på skolen. Frankrike har fått to døgn på å etterkomme kravet, men opprørsgruppen har ikke sagt hva som vil skje dersom kravet ikke blir innfridd.

En talsmann for Jaques Chiracs Elysee-palass uttalte lørdag at han hadde hørt om Al-Jazeera-videoen, men at gisseltakerne ikke hadde tatt kontakt med franske, offentlige tjenestemenn, melder AP. På sprøsmål om Frankrike var villig til å revurdere sjal-forbudet, svarte han at han ikke trodde de var kommet til den avgjørelsen for øyeblikket.

- Vi må se hva kravet er og hvor troverdig det er. Vi venter på å høre mer, sa han.

I mars vedtok Frankrike den kontroversielle loven som forbyr bruk av sjal på skolen. Det bor fem millioner muslimer i Frankrike, men myndighetene mener loven garanterer landets innbyggere religionsfrihet.

Eksperter

Journalistene Malbrunot og Chesnot har jobbet sammen i flere år, og blir regnet for å være eksperter på Irak. De har blant annet skrevet en bok om landet.

Redaktøren i avisen Le Figaro sier at de franske journalistene har vært savnet siden sist fredag, da de mest sannsynlig var på vei til den hellige byen Najaf.

Chesnot og Malbrunot forsvant samme dagen som den italienske journalisten Enzo Baldoni forsvant sammen med sjåføren sin. Al Jazeera meldte torsdag at den samme opprørsgruppen hadde drept Baldoni ettersom Italia ikke trakk soldatene sine ut av Irak innen en tidsfrist på to døgn.

Ifølge Iraks islamske hær ble Baldoni drept etter dom under sharialoven.

De to franske journalistene som har blitt tatt til fange, Georges Malbrunot (bildet) og Christian Chesnot (forsidebildet) forsvant samme dagen som den italienske journalisten Enzo Baldoni som ble tatt av dage.