To kjempeskjelv registrert i Asia

Tsunamivarsel ble utstedt for Japan, India, Burma, Indonesia, Thailand og Bangladesh. Alarmen er nå avblåst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble utstedt et tsunamivarsel i Japan etter et jordskjelv utenfor landet som målte 7,1 på Richters skala, ifølge jordskjelvmålingsinstituttet USGS.

Skjelvet er registrert ved Izu-øyene utenfor Japan. Episenteret er drøyt 30 mil fra Tokyo.

Pacific Tsunami Warning Center har nå avblåst alarmen og sier det «ikke eksisterer en omfattende tsunamitrussel.»

Trolig ingen katastrofe
Ifølge Reuters rister flere bygninger i Tokyo etter skjelvet. Skjelvet førte ifølge NTB til at atomkraftverket Hamaoka stanset driften.

Samtidig er et skjelv målt til 7,6 på Richters skala registrert i Det indiske hav.

Også dette førte til at et tsunamivarsel for India, Burma, Indonesia, Thailand og Bangladesh.
Episenteret for dette skjelvet er ved Andaman-øyene i Det indiske hav.

Ifølge CNN kan katastrofen trolig unngås, da energien i skjelvet flytter seg horisontalt, ikke vertikalt. Trolig kan dette spare de svært flate landene i området.

Også i går ble Japan rystet av et skjelv. Det målte 6,9 på Richters skala, og ble også registrert ved Izu-øyene. Skjelvet passerte uten person- eller store materielle skader.

Kan generere tsunami
- Jordskjelvet skjer i samme sone som det store jordskjelvet i 2004. 7,6 på Richters skala er et stort jordskjelv som kan ha generert en tsunami, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved seismologisk senter på Kjeller - NORSAR.

Han påpeker at dette skjelvet ikke er på samme størrelse, men hvis den har en mekanisme som får løftet opp havbunnen kan det føre til en tsunami.

- Det er det for tidlig å si noe om, men områdene rundt Andaman-øyene har vært utsatt for kraftige rystelser. Særlig den nordlige delen, sier Lindholm, som sier han ikke kjenner til hvor tett bebygget området er.

- Men det jeg vet, er at Andaman-øyene er ikke tilgjengelig for offentligheten.

Bygg kan ha falt
Han understreker at det er snakk om et meget stort jordskjelv, og at situasjonen kan være ille siden skjelvet gikk klokka to på natta lokal tid.

Han sier at bygg kan ha falt, men påpeker at episenteret ligger i havet nord for øyene.

- Skjelvet kan ha gjort stor skade på øyene, men de er definitivt ikke et katastrofejordskjelv ut fra den informasjonen som er tilgjengelig nå.

- Men det som ofte skjer er at man får ny informasjon, og at ting endrer seg de første timene og dagene. Men akkurat nå så er ikke dette noe stor katastrofe, sier han.

Lettere skader
Han forklarer at jordskjelvet ikke kan betegnes som et etterskjelv fra skjelvet i 2004, men at det det er en faktor som øker spenningen.

Nyhetsbyrået AP melder sammen med andre nyhetskilder at det ikke er meldt om personskader eller store materielle skader, men melder at bølger på 30 centimeter har blitt observert på kysten av Japan. Møbler og vegger skal også ha ristet i Tokyo. Ifølge CNN er den forventede størrelsen på bølgene under to fot.

Reuters melder om enkelte tilfeller med lettere skader. Enkelte veier og en toglinje er stengt.

Dagbladet oppdaterer saken.