To klatrere reddet ned fra K2

Helikopter måtte snu i forsøket på å redde tredjemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et helikopter fra det pakistanske forsvaret reddet i dag to nederlendere ned fra K2.

- To nederlandske klatrere satt strandet på rundt 7300 meter og kom seg ikke ned. De ble reddet ned til basecamp på rundt 5200 meter av våre menn og andre klatrere, og ble så brakt til sykehus med helikopter. De trenger behandling for alvorlige frostskader, sier Azimullah Beg i det pakistanske forsvaret, ifølge AP.

Risikabelt å fly opp

Et annet helikopter mislyktes da det fløy opp for å redde ned italienske Marco Confortola. De klarte ikke lande og måtte returnere etter å ha oppnådd kontakt med klatreren, sier fjellguiden Sultan Alam. Italieneren er ikke i stand til å gå på grunn av frostskader i beinet.

Redningsforsøket er svært risikabelt fordi det ikke blir anbefalt at helikoptre flyr over 6000 meters høyde på grunn av den tynne lufta.

- Fire mann er på vei til fots opp til mannen for å frakte han ned til basecamp. Vi håper de får han ned i kveld, sier Alam.

Alle de tre klatrerne er stygt skadet etter det langvarige oppholdet i kulda.

- Det ser ut til at legene må amputere hånden og beinet til minst én av dem, mener legene våre, sier Alam.

Bae blir ikke hentet ned

11 klatrere er så langt bekreftet omkommet i ulykken på fredag, blant dem den norske klatreren Rolf Bae. Klatrerne ble tatt av et ras natt til lørdag da de var på vei ned fra fjellet. Det var mørkt da ulykken inntraff og klatrerne befant seg på 8100 meters høyde.

Helikopteret vil også frakte ned fire overlevende som er nede på basecamp. Det er ikke klart om de norske klatrerne vil bli hentet ned i dag. Baes kone Cecilie Skog er blant klatrerne som overlevde ulykken.

Rolf Bae vil ikke bli hentet ned fra K2 fordi det er svært risikabelt å sette i gang en slik leteaksjon.

-  Det er tungt å bære vissheten om at Rolf kommer til å bli værende der oppe i K2-massivet. Men vi er innforstått med at slik må det bli. Vi har snakket mye om det. Vi ønsker ikke at noen andre mennesker skal utsette seg for fare for å forsøke finne ham. Rolf er borte, uansett hva vi gjør, sier Jakob Bae, faren til klatreren Rolf Bae til Stavanger Aftenblad.

BLE HENTET NED: To nederlandske klatrere ble i dag hentet ned fra 7300 meters høyde. En italiener sitter fortsatt fanget på fjellet, men klatrere er nå på vei opp til ham.