Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To kommuner forbyr salg av heliumballonger på 17.mai

- De havner i naturen og forurenser, sier 17. mai-komiteens leder i Skien.

I DET BLÅ: Høyt flyr de, og nå blir de også forbudt. I alle fall i Skien og Porsgrunn, som mener de både forsøpler og bidrar til kjøpepress. Foto: Solveig Vikene / NTB Scanpix
I DET BLÅ: Høyt flyr de, og nå blir de også forbudt. I alle fall i Skien og Porsgrunn, som mener de både forsøpler og bidrar til kjøpepress. Foto: Solveig Vikene / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «I forbindelse med de siste ukers medieoppslag om plastforurensing og skader på dyr og natur, har 17. mai-komiteen vedtatt å forby alt salg av heliumballonger i Skien sentrum 17. mai», skriver 17. mai-komiteen i Skien på kommunens nettsider.

- Forurenser

«Vi ønsker ikke å bidra til at dyra våre skal lide og naturen forsøples fordi vi feirer vår frihet og vårt demokrati».

Dermed blir det ikke mulig for foreldre å gå til innkjøp av en heliumballong til sine unge håpefulle i år.

- Et fåtall av disse ballongene havner i en søppelbøtte når de er punktert. De slippes, havner i naturen og forurenser, sier Kristoffer H. Skaate, leder for 17. mai-komiteen til TA.

Skien følger i Porsgrunns fotspor. Skiens nabokommune har nemlig gitt klart uttrykk for at de ikke ønsker bod- og ballongselgere i gatene på nasjonaldagen.

- Vi er ikke interessert i gateselgere av flere grunner, men det største problemet er disse mobile selgerne som dukker opp med heliumballonger. Helium er et begrensa grunnstoff og plasten ender opp i naturen, sier leder av 17. mai-komiteen i Porsgrunn, Haavard Gjestland, til TA.

Kjøpepress

Han peker også på kjøpepresset for å begrunne motstanden mot heliumballonger, som ofte koster over 100 kroner.

- Det blir et kjøpepress, og har du et par tre unger blir det en dyr fornøyelse. Det beste hadde ært at folk ikke kjøpte dem, men å henstille til det blir vel som å tro på julenissen, sier Gjestland.

Frps stortingsrepresentant Bård Hoksrud, sier til NRK at han ikke støtter et forbud.

- Vi kan ikke innføre forbud hver gang noen ikke liker noe. Istedenfor å innføre forbud kan vi heller prøve å se hvordan man kan gjøre noe med det uten at det skal bli forbudt, sier Hoksrud.

Helt enestående er ikke ballongforbudet i Telemarks-kommunene. I 2009 nedla Drammen kommune forbud mot salg av heliumballonger.

Forbudet ble begrunnet med anbefalinger fra politiet, som konkluderte med at ballongsalget på 17.mai var i ferd med å bli et problem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media