To kreftpasienter i tenåra fikk 20 ganger for mye cellegift

- Svært alvorlig, sier sykehuset.

ALVORLIG: Universtitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø beskriver hendelsen som alvorlig.
Foto: Tom Benjaminsen / SCANPIX
ALVORLIG: Universtitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø beskriver hendelsen som alvorlig. Foto: Tom Benjaminsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Torsdag ble det gitt en alt for stor mengde cellegift til to pasienter i tenåra, skriver Sykehusapoteket Nord og Universitetssykehuset Nord-Norge i en pressemelding.

Ifølge VG, som omtalte saken først skal de to pasientene ha fått tjue ganger for høy dose.

Årsaken skal ha vært svikt i rutinene ved sykehusapoteket. De betegner hendelsen som alvorlig. Ifølge VG skal de to pasientene ha vært nær ved å miste livet som følge av de høye dosene.

Ifølge kilder VG har snakket med, skulle de to ungdommene egentlig ha fått 12,5 milligram, men de skal i stedet ha fått 250 milligram tilført via ryggmargen. Legene ved barneavdelingen ved UNN skal ha fattet mistanke om at noe var galt da ungdommene ikke reagerte som forventet da de våknet.

- Det som har skjedd er svært beklagelig. Her er det snakk om en rutinesvikt som ikke skulle forekommet, sier direktør for Sykehusapoteket Nord, Espen Mælen Hauge, i en pressemelding fra Sykehusapoteket Nord og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Ifølge pressemeldinga satte sykehuset umiddelbart i verk nødvendig behandling for å motvirke den skadelige effekten, deriblant motgift mot medkamentet.  

- Sykehusavdelingene har faste rutiner ved all form for medisinering. Disse ble fulgt også denne gang. Det var ikke mulig å vite at innholdet  hadde mye høyere konsentrasjon enn anført da sprøytene var merket som om de hadde riktig konsentrasjon, sier viseadministrerende direktør Elin Gullhav i pressemeldinga.

Ifølge sykehusapoteket er dette det alvorligste avvik knyttet til legemiddelhåndtering som de noen gang har vært involvert i.

Hendelsen blir sett på som svært alvorlig først og fremst for pasientene, som det etter forholdene går bra med nå.
 
Både UNN og Sykehusapotek Nord har rapportert hendelsen til Helsetilsynet.