Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To kriger raser samtidig i Irak

Forsker Henrik Thune intervjues av Dagbladets Arne Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  USA har satt i gang en stor militæraksjon i Vest-Irak og hevder å ha drept mange utenlandske hellige krigere. Hvorfor setter USA i gang en slik aksjon akkurat nå?

-  USA håpet at valget i Irak skulle føre til mindre vold og kaos. Det slo ikke til. Derfor velger amerikanerne nok en gang de store, militære operasjonene. Men USA ser også den nye, dramatiske utviklingen i Irak. At opprøret som har utgangspunkt i Saddam Husseins gamle regime er i ferd med å smelte sammen med et opprør som arabiske islamister står for. USA forsøker nå å knuse dette samarbeidet.


-  Den siste måneden har opprørere gjennomført gjennomsnittlig 70 angrep hver eneste dag. Er det riktig at det er utlendinger som gjennomfører de fleste av disse angrepene?

-  Det som synes å skje er at angrepene planlegges av de nasjonale opprørsgruppene, mens utenlandske islamister står for mange av selvmordsaksjonene. De nasjonale gruppene bruker med andre ord unge selvmordsbombere som våpen, både mot amerikanerne og mot den nye regjeringen. De fleste av disse selvmordsbomberne kommer fra Saudi-Arabia og fra Jemen.

-  Angrepene øker ikke bare i antall, de synes også bedre planlagt og mer profesjonelt gjennomført?

De nasjonale gruppene har lang krigserfaring. De stammer fra kjernen i Saddam Husseins militærapparat. De vet også hvor Irak er mest sårbart, rett og slett fordi de har vært med på å bygge opp landet. Sammensmeltingen av de to gruppene betyr en ny type samarbeid, nye organisasjoner, ny rekruttering og nye finansieringssystemer. Bombeaksjonene skal ikke bare destabilisere Irak og hindre utviklingen mot demokrati. De er også et forsøk på veve Irak inn i den bredere krigen som gjelder internasjonal terrorisme. Vi kan faktisk si at det i dag foregår to kriger i Irak. Og det som skjer her, kan spre seg til andre land. USA har all grunn til å være bekymret.

-  Har USA muligheten til å trekke seg ut av Irak i nær framtid?

-  Nei, den nye regjeringen har ingen kontroll over landet. Og så lenge det er tilfelle, må USA bli i Irak. USA er også nødt til å få slått en kile mellom de nasjonale opprørerne og de arabiske islamistene. I den sammenheng begynner nok USA å føle en viss frustrasjon med den nye regjeringen.

-  Det tok overraskende lang tid å få etablert den nye regjeringen?

-  Etter valget sto vinduer åpne, og mulighetene til å bygge bruer var der. Men regjeringen brukte tre måneder på personkabaler. Den ville inkludere den sunnimuslimske delen av befolkningen, men ikke den gamle eliten, de som utgjør kjernen i det nasjonale opprøret. De klarte ikke det. Både sjiamuslimene og kurderne ser fortsatt på denne gruppa som sine fiender. USA ønsket en slik brubygging. Nå må amerikanerne i stedet forsøke å knuse opprøret militært. Dessuten ser nok amerikanerne at den nye regjeringen er vendt mot Iran vel så mye som mot Washington. Det er også en kilde til frustrasjon for amerikanerne.

-  Hvilke muligheter har amerikanerne til å slå ned opprøret militært?

-  Opprøret kan neppe slås ned med militære midler alene. Jeg tror at amerikanerne selv ikke helt vet hva de bør gjøre. De mangler den nødvendige oversikten, og de er nok overrasket over intensiteten i opprøret. Jeg tror de opplever opprøret som et mysterium, og at de ikke helt forstår kreftene bak det.

-  USA hevder at de har drept om lag 100 utenlandske krigere de siste dagene, men vet vi egentlig lenger hvem og hvor mange som mister livet i Irak?

-  Terrorkrigen i Irak foregår i dag i et slags tåkelandskap. I løpet av de siste to åra er det gjennomført minst 260 bombeattentater, og 160 selvmordsbombere har mistet livet. Minst 2500 sivile er drept og 5500 skadd i slike aksjoner. Når det gjelder militæraksjonene, vet vi så å si ingenting om hvilke våpen som brukes. Heller ikke hvilken strategi som ligger bak, eller hvem som dør og hvem som skades. Den eneste kilden er amerikanske myndigheter, og informasjonene derfra lar seg vanskelig kontrollere. Internasjonal presse har forlatt Irak, og vi har få muligheter til å skimte det som skjer bak disen. Vi vet svært lite, og de fleste er vel ikke lenger så interessert i få vite.

OPPRØRET: - Nasjonale opprørere og utenlandske arabiske islamister har gått sammen i en ny allianse i Irak. USA forsøker nå å splitte dem, sier forsker Henrik Thune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!