Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To kvalt til døde av nyttårskake. Tilstanden kritisk for flere

15 kjørt til sykehus etter å ha spist riskake i Tokyo.

TAR LIV: Mochikakene tar livet av flere mennesker hvert år. Særlig eldre mennesker sliter med å få i seg de klebrige riskakene. Dette bildet fra 2015 viser japanske menn som slår ris som skal brukes til å bake mochikake. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP / NTB Scanpix
TAR LIV: Mochikakene tar livet av flere mennesker hvert år. Særlig eldre mennesker sliter med å få i seg de klebrige riskakene. Dette bildet fra 2015 viser japanske menn som slår ris som skal brukes til å bake mochikake. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To personer ble kvalt, og tilstanden er kritisk for minst sju andre som forsøkte å spise Japans tradisjonelle riskaker under nyttårsfeiringen i Tokyo. Totalt skal 15 personer ha blitt kjørt til sykehus etter å ha spist Mochikake i Japan de siste dagene, skriver South China Morning Post.

De tradisjonelle Mochikakene kan kanskje virke ufarlige, men de har med tiden blitt verdenskjente som dødelige. For hvert eneste år krever de klebrige riskakene menneskeliv, skriver BBC.

Særlig små barn og eldre mennesker sliter med å få i seg de klebrige riskakene, og det er ventet at dødstallene vil stige i årene framover i takt med den japanske eldrebølgen, meldte britiske The Guardian i 2015.

Brannvesenet i Tokyo bekrefter at de to som mistet livet i år var en mann i 50-åra og en annen i 80-åra.

Mochikakene spises enten i supper, sammen med grønnsakskraft eller servert stekt med søt soyasaus og pakket inn i sjøgress.

I 2016 publiserte også japanske myndigheter råd med illustrasjoner som viser hva man skal gjøre dersom kakene setter seg i vrangstrupen.
I 2016 publiserte også japanske myndigheter råd med illustrasjoner som viser hva man skal gjøre dersom kakene setter seg i vrangstrupen. Vis mer

I 2016 krevde kakene ett offer. I 2015 ble minst ni personer kvalt av kakene, året før døde minst fire mennesker på samme måte, mens to mistet livet i 2013.

Mer enn 80 prosent av dødsfallene er blant eldre mennesker, skrev NTB i 2015. Det er ofte vanskelig å svelge de seige og limaktige kakene, som lages av knust ris.

Helsemyndighetene i Japan går årlig ut med en advarsel til befolkningen i forbindelse med nyttårsfeiringen. Der oppfordrer de folk til å kutte opp kakene i små biter hvis de skal spises av små barn eller av eldre mennesker. Anbefalingen er at kaken tygges til en lettere fordøyelig deig før den svelges, og at man aldri bør spise mochi når man er alene.

I 2016 publiserte også japanske myndigheter råd med illustrasjoner som viser hva man skal gjøre dersom kakene setter seg i vrangstrupen.

I gjennomsnitt spiser hver japaner omtrent en kilo mochi i året, mesteparten i løpet av den første uken i januar, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!