Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To kvinner henges i dag - tre står for tur

Iran ser ut til å gi blaffen i internasjonalt press. Skjuler henrettelser av mindreårige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge avisa E\'temad, som siteres av Amnesty International, er 50 år gamle Shahrbahno Nedam og 35-åringen Akram planlagt henrettet i Iran i dag.

Trolig står også én av de følgende for tur allerede nå, mens to av de andre kvinnene på denne dødslista kan bli henrettet når som helst:

* Tayebeh Hojjati (ukjent alder)

* Soheila (28) (ukjent etternavn)

* Zahra (30)

Amnesty International har denne uka en hasteaksjon der du kan delta i en appell til den iranske høyesterettsjustitiariusen, som kan stoppe henrettelsene i siste instans.

- Vi kjenner få detaljer om disse sakene. Det er derfor vanskelig å si om de er ofre for en systematisk diskriminering av kvinner i det iranske rettssystemet.

- Men vi vet blant annet at én av kvinnene som nå skal henrettes fikk en strengere behandling fordi hun nektet å oppgi navnet på faren til barnet hun skal ha drept, sier Kristin Rødland Buick i Amnesty International Norge.

DYSTERT SYN: Mye tyder på at stadig flere får dødsstraff og blir henrettet både i hemmelighet og offentlig. Her en hengning av totalt 13 menn i byen Qom 2. januar i år. Arkivfoto: AFP / SCANPIX
DYSTERT SYN: Mye tyder på at stadig flere får dødsstraff og blir henrettet både i hemmelighet og offentlig. Her en hengning av totalt 13 menn i byen Qom 2. januar i år. Arkivfoto: AFP / SCANPIX Vis mer

Det nyfødte barnet som døde skal ha vært resultatet av et utenomekteskapelig forhold med en narkoman som kvinnen søkte tilflukt hos året i forveien.

De andre kvinnene blir henrettet for drapene på sine ektemenn. De fleste av dommene falt for mange år siden, flere under uklare omstendigheter.

53 allerede i år

Henrettelsene i dag skal foregå i det beryktede Evin-fengselet i hovedstaden Teheran.

De antatte fullbyrdelsene av dødsdommene føyer seg inn i en dyster rekke i 2008, som startet med at tobarnsmoren Rahele Zamini ble henrettet 27 år gammel 2 januar.

- Så langt i 2008 er minst 52 personer henrettet, men det tallet er bare de tilfellende der vi har bekreftelser gjennom iranske statskontrollerte medier eller andre kilder, sier den norskiranske forskeren og menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.no.

Amnesty Internationals hovedkontor i London opererte i utgangen av februar med tallet 53, og har tilsvarende strenge retningslinjer for informasjonsinnhentingen.

- Vårt inntrykk er at Iran nå virkelig strammer grepet både for å spre frykt og for å holde nede all opposisjon, sier Rødland Buick.

image: To kvinner henges i dag - tre står for tur

Trolig er mørketallet betydelig, og stadig dukker det opp meldinger om hemmelige henrettelser som har skjedd for uker og måneder siden.

Amiry-Moghaddam holder kontinuerlig oppsikt med situasjonen i det tidligere hjemlandet og publiserer daglige oppdateringer på nettstedet Iran Human Rights.

- Så sent som i dag tidlig vet vi at 25 år gamle Seyed Akbar Fatemi skulle henrettes, men vi har foreløpig ikke fått noen bekreftelser. I slutten av januar kom det en ordre fra domstolene som gjorde det ulovlig å publisere bilder fra henrettelser, og at henrettelser bare i unntakstilfeller skal være offentlige. Det tolker jeg som en innstramming fra tidligere, forteller legen.

Oppdatering: Etter at den første versjonen av denne artikkelen ble publisert, fikk Amiry-Moghaddam bekreftelser på at både Akbar Fatemi og en annen jevnaldret mann har blitt hengt i Isfahan-fengselet imorges. Tallet på henrettelser i Iran så langt i år er dermed oppe i minst 54.

Mindreårige dømmes som voksne

Han mener også det er svært bekymringsverdig at dødsdommene ser ut til å bli stadig flere, samtidig som de også omfatter politiske aktivister og andre kritiske røster. Også flere som var mindreårige da den påståtte forbrytelsen deres ble begått, er blant ofrene.

- 26. februar ble en gutt dømt for noe han gjorde da han var 16. Tre kurdiske politiske aktivister og en journalist/blogger var blant henrettelsene tidligere i år, sier Amiry-Moghaddam.

Han mener aksjoner fra utenlandske myndigher og organisasjoner som Amnesty har en reell effekt.

- Personlig tror jeg det er håp helt fram til henrettelsestidspunktet. Vi har sett eksempler på at internasjonalt press har medført at kjente henrettelser har blitt stoppet svært kort tid før. Samtidig ser vi også at myndighetene da kan vente i noen uker til trykket er borte, før hengningen blir gjennomført, sier Amiry-Moghaddam.

Også det norske Utenriksdepartementet tar jevnlig opp konkrete saker knyttet til menneskerettighetsbrudd med den iranske ambassadøren.

- Effekten kan være både kortsiktig og langsiktig, men den er der, konstaterer den velinformerte aktivisten.

<B>MASKERTE BØDLER:</B> Mens noen av henrettelsene er til allmenn skrekk og advarsel, gjøres noen helt i skjul.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media