Kim Jong-nam ble drept av nervegass på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. Mandag møtte Siti Asiyah og Doan Thi Huong i retten, tiltalt for drapet. Begge nekter straffskyld. Foto: AP / NTB scanpix
Kim Jong-nam ble drept av nervegass på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. Mandag møtte Siti Asiyah og Doan Thi Huong i retten, tiltalt for drapet. Begge nekter straffskyld. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Kim Jong-nam

To kvinner tiltalt for å ha drept Kim Jong-uns halvbror. Far til drapstiltalt kvinne: - Hun ble brukt

Kvinnene hevder de trodde de var med på skjult kamera da de sprøytet nervegass i ansiktet på Kim Jong-uns halvbror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Indonesiske Siti Asiyah (25) og vietnamesiske Doan Thi Huong (28) møtte mandag lokal tid opp til rettssaken der de to er tiltalt for å ha drept Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Faren til Siti Asiya sier til CNN at han har fått en telefon fra henne fra fengselet, og sier at han var overrasket over telefonsamtalen.

Dattera hans nekter straffskyld, og kan få dødsstraff, i likhet med Houong, dersom de blir dømt.

- Hun vil bli bevist uskyldig. Dattera mi kan ikke ha gjort noe sånt. Hun må ha blitt brukt, sier Asria Nur Hasan til TV-kanalen.

Nervegift

13. februar i år skal kvinnene ha sprayet nervegiften VX på ansiktet til 45 år gamle Kim Jong-nam da han satt på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia.

45-åringen skal ha død av giften kort tid etterpå.

Nervegiften står på FNs liste over masseødeleggelsesvåpen.

Kvinnene hevder overfallet de hadde øvd på var ment som et skjult kamera-innslag på reality-TV.

FORGIFTET: Broren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, 45 år gamle Kim Jong-nam, ble drept på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag da han trolig fikk kastet giftig væske i ansiktet. Overvåkningsvideo av det som trolig er forgiftningen, er blitt lekket på nettet. Vis mer

Planlagt?

Kvinnene er de eneste som er tiltalt i saken, men ifølge malaysiske myndigheter har de flere mistenkte nordkoreanere i saken som skal ha forlatt Malaysia samme dag da Kim Jong-nam døde. Andre skal ha fått lov til å reise fra landet med en diplomatisk avtale med Nord-Korea, skriver nyhetsbyrået AP.

Rettssaken er ventet å vare i to måneder.

AP skriver Nord-Korea skal ha en tradisjon for å bestille drap på mennesker som de ser på som en trussel mot regimet, selv om Jong-nam ikke har søkt innflytelse på sin yngre bror og statsleder i Nord-Korea Kim Jong-un.

Sørkoreansk etterretning hevder at angrepet var en del av en større femårsplan, planlagt av Kim Jong-un, for å drepe halvbroren som han ikke hadde kontakt med.

Nord-Korea har nektet for å ha hatt noe med dødsfallet å gjøre, og har ikke engang sagt at den døde mannen er Kim Jong-nam. De har antydet at offeret døde av hjerteinfarkt og har anklaget Malaysia til å jobbe med Sør-Korea og andre «fiendtlige krefter» i saken, skriver AP.

TV-show

Siti Asiyah har forklart at hun ikke visste at hun hadde nervegiften på hendene. Hun har forklart at hun skal ha møtt en nordkoreansk mann på en pub i Kuala Lumpur i januar som rekrutterte henne til å gjøre «spøker» mot folk på flyplassen som skulle brukes i et TV-show.

Advokaten hennes Gooi Soon Seng sier til AP at hans klient skal ha gått rundt på kjøpesentre, hoteller og liknende for å spraye olje i ansiktet på folk. Asiyah skal ha fått ca. 800-1600 kroner hver gang.

Seinere skal Siti Asiyah ha fått høre at TV-showet skulle på kinesisk TV, og fikk spørsmål om hun kunne fortsette med «spøkene» på flyplassen i Kuala Lumpur. Dagen Kim Jong-nam døde, skal begge tiltalte ha fått beskjed om å gjøre det mot ham.

Begge kvinnene skal ha fått all informasjon om det så kalte TV-showet fra to som het «Chang» og «James», men ifølge malaysiske myndigheter er det falske navn. De personene som kvinne hadde kontakt med, fikk tillatelse til å reise hjem til Nord-Korea mot at ni malaysiere fikk forlate Nord-Korea, som en slags returavtale.

Sanger og småbarnsmor

Vietnamesiske Doan Thi Huong vokste opp på en risgård nord i landet. AP skriver at familien har nesten ikke hørt fra henne siden hun flyttet hjemmefra for ti år siden.

Ifølge malaysisk politi skal Doan skal ha livnært seg som sanger på et utested.

Indonesiske Siti Asiyah jobbet som klesselger i mange år. Asiyah har en sønn, og ifølge foreldrene var det sjelden de så henne.

Ifølge Den malaysisk-kinesiske avisa China Press skal kvinnene skal ha hatt tilhold i Kina de siste en til tre månedene.

Avisa skriver at det er lite sannsynlig at Siti Aisyah og Doan Thi Huong faktisk er nordkoreanske agenter. I stedet er det mer trolig at de kan ha blitt lurt av spioner til å begå drapet på Kuala Lumpur flyplass.