REKORDBÅLET FØR FYR: 
Det 40,45m rekordhøye Slinningsbålet på Slinningsodden i Ålesund. Bålet slår dermed Skjervabålets gamle rekord fra 1993 som var på 37,84m.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
REKORDBÅLET FØR FYR: Det 40,45m rekordhøye Slinningsbålet på Slinningsodden i Ålesund. Bålet slår dermed Skjervabålets gamle rekord fra 1993 som var på 37,84m. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / ScanpixVis mer

To måneders dugnad rasert av flammer

Nå er det 40,45 meter som må slås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Flere tusen mennesker møtte fram for å se tidenes største sankthansbål gå opp i flammer på Slinningsodden i Ålesund fredag.

Bålet ble kontrollmålt til hele 40,45 meter før det ble tent klokken 22.05 fredag kveld, rett nok to dager på overtid i forhold til sankthansfeiringen, melder NRK.

Flere hundre småbåter omkranset odden for å nyte det spektakulære synet da flammene slikket seg oppover langs tårnet, som i hovedsak var laget av trepaller.

Rundt 40 unge bålbyggerne startet arbeidet i april, og de siste ukene har det vært jobbet dag og natt for å slå den tidligere bålrekorden som var på 37,84 meter.

smp.no følger veien mot tilintetgjørelsen.

Håndmakt Men mens det såkalte Skjervabålet i 1993 ble bygd ved hjelp av kran, er årets sankthansbål på Slinningsodden utelukkende bygd med håndmakt, understreker en av bålbyggerne, Nikolai Hovland.

Båltradisjonen i Ålesund er lang. Tidligere var det flere bål i ulike bydeler. Konkurransen om å ha det høyeste bålet var knallhard. Nå er det bare bålet på Slinningsodden igjen.
(NTB)