DRAMA: Ærverdige Taj Mahal Hotell var ett av terroristenes mål i Mumbai. Hotellet ble også åsted for gisseldrama. Foto:REUTERS/Arko Datt/SCANPIX
DRAMA: Ærverdige Taj Mahal Hotell var ett av terroristenes mål i Mumbai. Hotellet ble også åsted for gisseldrama. Foto:REUTERS/Arko Datt/SCANPIXVis mer

To menn arrestert for Mumbai-terroren

Skaffet sim-kort til terroristenes mobiltelefoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Indisk politi har arrestert to menn mistenkt for å ha skaffet sim-kort til Mumbai-terroristenes mobiltelefoner.

Minst 37 sim-kort er blitt sendt fra Calcutta til nærtliggende områder i Pakistan i løpet av de siste to månedene. Noen av disse sim-kortene ble brukt i gjennomføringen av det koordinerte angrepet i Mumbai, mener indisk politi.

De to arresterte er siktet for å ha skaffet til veie sim-kort ved bruk av falske identifikasjonspapirer, melder NDTV.

En pool av sim-kort
Javed Shahim, visepolitimester i Calcutta, sier til nyhetsbyrået AP at en av mennene er fra Calcutta, den andre fra den indiskstyrte delen av Kashmir.

Etterforskerne mener de har klart å spore opp hvor SIM-kortene ble kjøpt. Eierne av disse utsalgene blir også avhørt.

- Disse kortene ble kjøpt mot ekstra betaling. Vi mistenker at de prøvde å opprette en pool av sim-kort, hvorav tre av dem ble brukt i Mumbai-angrepet.

Politiet i Mumbai sier de har sporet opp fem av sim-kortene som terroristene brukte. Tre av disse SIM-kortene ble kjøpt i Calcutta eller andre steder i Vest-Bengal.

171 mennesker ble drept da ti væpnede terrorister slo til mot luksushoteller, sykehus, utesteder og trafikknutepunkt i Indias finanshovedstad 26. november. Bare én av terroristene overlevde.

- Den ene er politimann
Foreløpig er det kommet få opplysninger om identiteten til de mennene som ble arrestert i går. Det er ventet at det vil komme flere opplysninger når det holdes pressekonferanse senere i dag.

Ifølge en politikilde i Srinagar er den mistenkte fra Kashmir en polititjenestemann.

Arrestasjonen kan tyde på at terroristene var hjemmebryggede, noe som vil være et tilbakeslag for indiske myndigheter som hele tiden har lagt skylda på pakistanske ekstremister.

Politiet har tidligere sagt at den indiske statsborgeren Faheem Ansari er i søkelyset etter Mumbai-terroren. Han ble arrestert i februar med skisser av hoteller, togstasjonen og andre steder som ble angrepet i Mumbai.

Indiske myndigheter mener den nevnte Faheem Ansari opererte som agent for den pakistanske, militante gruppen Lashkar-e-Tayyiba.

En lite kjent islamistgruppe ved navn «Decan Mujahedin» påtok seg ansvaret for terrorangrepet i timene etter. Indiske myndigheter har imidlertid vært fast bestemt på at angriperne kom fra Pakistan.

Spent forhold
Med angrepet i Mumbai har forholdet mellom de to atommaktene og fiendestatene Pakistan og India tilspisset seg.

Nå kommer det fram at to dager etter angrepet i Mumbai - da forholdet mellom de nabolandene allerede var anspent - ringte en mann som utga seg for å være Indias utenriksminister Pranab Mukherjee til Pakistans president Asif Ali Zardari.

html,body { border: 0px;Den tru Den truende telefonsamtalen gjorde at Pakistan satte sine styrker i høyberedskap, skriver den pakistanske avisa the Dawn.


En diplomatkilde bekrefter historien overfor nyhetsbyrået Reuters.


Det er den pakistanske militante gruppen Lashkar-e-Tayyiba som utpekes av indiske myndigheter som hovedmistenkt for Mumbai-terroren.

Lashkar ble opprettet på 80-tallet for å kjempe mot India i det omstridte Kashmir. Både USA og India mener at ledetrådene i etterforskningen kan lede helt inn i det pakistanske statsapparatet. Nærmere bestemt landets mektige etterretning.