Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To menn ble lynsjet til døde etter rykter på WhatsApp

Mennene ble drept etter rykter om at de kidnappet barn ble spredt via WhatsApp i India. Nå er 18 personer arrestert.

OPPRØR: Indiske studenter protesterer etter drapet på de to unge mennene i Assam-distriktet lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix
OPPRØR: Indiske studenter protesterer etter drapet på de to unge mennene i Assam-distriktet lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i den indiske delstaten Assam nordøst i landet har arrestert minst 18 personer i forbindelse med lynsjingen av to unge menn. De to mennene ble angrepet etter rykter om at de kidnappet barn i forbindelse med menneskehandel.

Abhijit Nath (30) og Nilotpal Das (29) ble slått til døde lørdag av en mobb på rundt 200 mennesker i en avsidesliggende landsby i Karbi Anglong-distriktet øst for Guwahati, skriver Al Jazeera.

De to er de siste ofrene etter at ryktespredning på sosiale medier, spesielt på WhatsApp, om gjenger som kidnapper barn.

- Vi har arrestert 18 personer. Vi har også arrestert personer som har vært involvert i å spre rykter på sosiale medier, sier Kuladhar Saikia, direktør ved politiet i Assam til Al Jazeera.

Politiet har arrestert personer etter opprør etter at drapene ble kjent. Tusenvis av mennesker har gått i gatene i Guwahati med krav om rettferdighet for ofrene.

Delte lynsjingen på sosiale medier

Nath og Das hadde reist til landsbyen Panjuri Kachari på sightseeing da de ble jaget og slått i hjel.

Et videoklipp av lynsjingen ble spredt på sosiale medier. Videoen viste at Das ba for sitt liv.

- Det var et rykte om at barnekidnappere hadde kommet til landsbyen vår. Det ble delt via WhatsApp og Facebook, sier en kvinne i landsbyen til Al Jazeera. Kvinnen ønsker ikke å bli navngitt.

I forbindelse med drapene har alle politidistrikter blitt varslet om å overvåke sosiale medier for å fange opp ny, eventuell ryktespredning.

Spurte om veien

Ifølge BBC hadde mennene stoppet for å spørre om veien da de ble angrepet av mobben.

De to mennene ble angrepet fordi landsbybeboerne trodde de var kidnapperne som de var blitt advart mot på WhatsApp.

Falsk video

I Bangalore ble to andre mennesker drept forrige måned. En av de lokale i Bangalore viste BBCs korrespondent videoen som har sirkulert på WhatsApp. Videoen viser to menn på en motorsykkel som kjører opp til en gruppe barn. En av mennene tar tak i et barn før de kjører av sted.

Videoen er ikke fra India. I virkeligheten er det en video som skal øke oppmerksomheten rundt sikkerhet for barn i Pakistan. Dette opplyses det om i den originale videoen, men dette er blitt redigert vekk i filmen som er blitt spredt på WhatsApp.

På WhatsApp er i stedet videoen ledsaget av meldinger som «informerer» om at kidnappere er på vei for å snappe med seg barn.

Regionale medier som har meldt om videoen har bidratt ytterligere til å øke frykten.

Ifølge BBC har det til nå vært en rekke dødsfall med forbindelse til rykter på WhatsApp.

Blant annet er en mann blitt banket opp til døde av en mobb etter at noen så at han vandret uten mål og mening i gatene i Tamil Nadu. I samme by ble en 55 år gammel kvinne lynsjet for å ha gitt søtsaker til barn og en transseksuell kvinne ble lynsjet i byen Hyderabad.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.02.2016 UKJENT LEGE: Overvåkningskameraet på et sykehus i India viser en mann som tar seg inn på intensivavdelingen. Mannen utga seg for å være en lege, og han gikk rett inn og voldtok en kvinne som hadde født bare timer før. Video: Haryana Police Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media