To menn døde etter snøskred i Nordland

- Når sånne hendelser skjer, er samfunnene her så små, at veldig mange kjenner dem som er berørt, sier ordfører.

RASOMRÅDET: Raset skal ha gått over en anleggsvei hvor de to omkomne var i ferd med å brøyte. Foto: Forsvaret.
RASOMRÅDET: Raset skal ha gått over en anleggsvei hvor de to omkomne var i ferd med å brøyte. Foto: Forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i 12-tiden tirsdag at Hovedredningssentralen ble varslet om skredet ved Durmålstiden i Sørfold kommune i Nordland.

Like før klokka 16, varslet politiet at to personer var funnet omkommet.

- To personer er funnet omkommet etter at de ble tatt av snøskred ved Durmålstinden i Sørfold i Nordland i dag. De to kjørte anleggsmaskiner på en vei i området, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt.

- Det er to mannspersoner som bor lokalt. Vi går ikke ut med noen nærmere personalia foreløpig, sier han.

De to skal ifølge politiet ha vært i ferd med å brøyte veien der oppe da raset gikk. De jobbet for en privat entreprenør, forteller politiet.

- Nå har vi fokus på å få de omkomne ut fra stedet. Så skal vi få alle redningsmannskapene ut på en trygg måte. Deretter går vi over i et etterforskningsspor, hvor vi prøver å finne ut nærmere hva som har skjedd, samtidig som det skal bli ryddet opp i området, sier Eilertsen.

Varsom.no melder om stor snøskredfare i hele regionen i dag.

Ikke trygt

Det er ikke trygt å kjøre bil inn til skredet på grunn av hengende snømasser i området, varslet politiet tidligere tirsdag.

- Hva tenker du om at det foregikk arbeid i et område med stor snøskredfare?

- Etter min kunnskap har det vært faregrad tre over hele Nordland den seneste måneden. Det har ikke vært noen større risiko der enn andre steder i Nordland, sier Eilertsen.

Rundt 30 personer fra nødetatene og Røde Kors fra Fauske og Bodø jobbet på skredstedet.

Har du video, bilder eller tips? Kontakt Dagbladet på 2400@db.no, på tlf. 24000000 eller på SMS/MMS til 2400.

Funnet med minutters mellomrom

De to anleggsmaskinene ble raskt lokalisert i snøen, ifølge politiet.

- Redningspersonell fra brannvesen, politi og frivillige ble fraktet inn til stedet og fikk raskt lokalisert hvor anleggsmaskinene var begravd i snøen, om lag 15 meter fra veien. Med få minutters mellomrom ble de to mennene gravd ut og bekreftet omkommet, sier Eilertsen.

- De nærmeste pårørende ble varslet om ulykken før de omkomne ble funnet og er informert om at de to er funnet omkommet. De pårørende er også holdt oppdatert underveis i leteaksjonen, sier han.

Det er opprettet kriseteam i kommunen for oppfølging av de berørte.

Alle arrangementer i kommunal regi tirsdag avlyses på grunn av den tragiske rasulykken ved Durmålstind, skriver kommunen på sine nettsider.

Funn i skredet

- Kommunen har satt kriseteam som tar vare på de pårørende, og bidrar ellers bare som støttefunksjon for mannskapene, sier ordfører Lars Kristian Evjenth (Ap) til Dagbladet.

- Våre tanker går ut til de pårørende. Det er smertelig å miste noen av sine. Fra kommunen sin side har vi fokus på å følge opp de berørte, sier Evjenth.

Han understreker at han ikke har hørt navnet til de omkomne, men at de skal være fra området.

Det bor drøyt 1900 innbyggere i kommunen, som ligger i Indre Salten.

- Når sånne hendelser skjer, er samfunnene her så små, at veldig mange kjenner dem som er berørt. Det gjør noe med folk, sier ordføreren.

Det er rapporter om et stort skred på rundt 200 meter bredt. Ifølge Avisa Nordland har skredet gått over en anleggsvei på stedet.

- Det søkes med en hel rekke mannskaper i ledelse av politiet. Vi har nå lokalisert en av de to maskinene som er tatt og holder på å grave på et konkret skred, opplyste redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, Tore Hongset, til Dagbladet tidligere tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer