Skyting i gatene på Mortensrud

To menn dømt: -Ville aldri drepe

To personer dømt for drapsforsøk etter påske-skytinga på Mortensrud. - Det slokna for meg.

SKYTER: Fire personer står tiltalt i Oslo tingrett etter denne skyteepisoden langfredag i påsken. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Elbilen hadde kjørt forbi på Lofsrudveien for femte gang på noen timer, da en 21 år gammel mann løftet en pistol på strak arm. Påskestillheten på Mortensrud i år ble avbrutt av et skarpt smell, da han løsnet et skudd i retning bilen.

Mannen er en av to personer som fredag ble dømt til seks og et halvt år i fengsel for drapsforsøk.

Aktor Tonje Tønder la ned påstand om åtte år i fengsel for skytterne, men dommeren mente det var tvil om ungdommene vil skremme eller drepe.

- I den situasjonen slokna det for meg. Jeg var drevet av adrenalin og skjøt over taket for å skremme, sa 21-åringen, da saken gikk for Oslo tingrett.

Trusselrykter

Et stjerneformet hull på venstre side av frontruta på elbilen, viste hvor den ene kula hadde truffet, før den boret seg inn i dashbordet og traff dørkarmen på førersiden.

<strong>KULEHULL:</strong> Her traff den ene kula. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KULEHULL: Her traff den ene kula. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg trodde jeg var truffet. For meg kom dette helt ut av det blå. Jeg hadde ikke noe uoppgjort med noen, forklarte 35-åring som kjørte bilen. Mannen er godt kjent av oslopolitiet og er straffedømt flere ganger.

Klokka var nesten to natt til langfredag i påsken da hendelsen fant sted. Et rykte om drapstrusler hadde spredt seg blant ungdommene som oppholdt seg rundt Lofsrud skole: mannen bak rattet i elbilen skulle drepe en eller flere av personene som oppholdt seg i området.

- Jeg ville aldri drepe han, sa 21-åringen.

Mannens forsvarer tror det ligger at til at dommen ankes.

- Vi er uenig med bevisvurderingen opp mot forsett. Det ble gjort et forsøk på å skremme 35-åringen bort fra området. Da er det ikke et forsøk på drap, sier 21-åringens forsvarer, Bjørn Aksel Henriksen.

Skremme

Sekunder etter at det første skuddet ble avfyrt, løsnet en den andre dømte mannen et skudd mot bilen.

Opptak fra overvåkingskameraet viste tydelig at det ble avfyrt minst to skudd mot bilen og hvem som avfyrte skuddene. Begge innrømmet i retten at de hadde avfyrt skuddene.

<strong>SIKTER:</strong> Og skyter. Overvåkningsvideo viste hendelsen. Foto: Politiet
SIKTER: Og skyter. Overvåkningsvideo viste hendelsen. Foto: Politiet Vis mer

Ole Petter Drevland forsvarte den andre drapsforsøk-dømte, også han en 21 år gammel mann. Han vurderer også å anke dommen videre til lagmannsretten.

- Vi er uenig i forsettsvurderingen. Han mener at han har skutt for å skremme, sier Drevland.

Aktor og statsadvokat Tonje Tønder mener retten i stor grad har vurdert bevisene på samme måte som påtalemyndigheten, men:

<strong>I RETTEN:</strong> Statsadvokat Tonje Tønder var aktor i saken mot de fire personene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
I RETTEN: Statsadvokat Tonje Tønder var aktor i saken mot de fire personene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Retten har ikke fulgt min påstand til det fulle, Tonje Tønder.

- Retten har lagt seg noe lavere enn min påstand om straffeutmålingen og har vel ikke vurdert at dette drapsforsøket var en planlagt handling, sier Tønder

Grove trusler

Til sammen satt det fire personer på tiltalebenken da saken gikk for corona-tom sal i Oslo tingrett.

To av dem var tiltalt for medvirkning til drapsforsøk, men ble til slutt dømt for grove trusler. Strafferammen her er betydelig lavere.

Den eldste av de to, en 19 år gammel mann, fikk en fengselsstraff på ett år og 8 måneder.

- Han er fornøyd med å bli trodd på at han ikke medvirket til drapsforsøk, sier Stian Mæland. 19-åringens advokat.

Mæland forteller at de vil gå nøye gjennom dommen før ankespørsmålet avgjøres.

Den yngste, en 18 år gammel mannen, fikk ett år og seks måneder, men fikk et halvt år av straffen utsatt, hvis han ikke gjør noe straffbart i de neste to åra.

- Håpet var en fullstendig frifinnelse, men dommen tas til etterretning. Han kommer ikke til å anke, sier Marijana Lozic, som forvarer den unge mannen.

- Han sier det føles uansett greit å være ferdig med denne saken, sier Lozic, til Dagbladet.

Påtalemyndigheten har mulighet å anke både på straffeutmåling og skyldspørsmålet.

- Vi skal vurdere om vi godtar dommen, men det kan vi ikke si noe om i dag, sier statsadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer