To menn dømt for grov menneskehandel

Fikk fire og et halvt års fengsel i Bergen tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To litauiske menn ble i Bergen tingrett onsdag dømt til fire og et halvt års fengsel for grov menneskehandel.

Foruten ubetinget fengselsstraff ble de to mennene på 25 og 31 år dømt til inndraging av til sammen 600.000 kroner. Dessuten må de betale erstatning på til sammen 240 000 kroner, melder TV 2.

Saken startet våren 2010 da en 15 år gammel jente ble tatt for å stjele i en butikk i Bergen. På samme tid ble flere mindreårige tatt for butikktyveri. Alle kom fra samme by i Litauen. Barna var utstyrt med spesialvesker for å unngå at tyverialarmene skulle utløse seg.

Exit-gruppen i Hordaland politidistrikt iverksatte etterforskning av det politiet mente var et profesjonelt nettverk. Barna ble tatt hånd om av barnevernet i Bergen. Ifølge politiet hadde barna til felles at de kom fra alkoholiserte og oppløste hjem i byen Tauragé i Litauen. De ble lokket på turer til Norge.

Ifølge dommen var barna uten nære omsorgspersoner i Norge. De hadde ikke penger til mat eller andre ting. De hadde ingen returbilletter til Litauen, de hadde dårlige hygieniske forhold og vasket seg på bensinstasjoner, de kunne ikke norsk eller engelsk og hadde ikke kunnskap om det norske hjelpeapparatet. Flere av dem har forklart at de måtte stjele mat.

Det er første gang noen er dømt for menneskehandel ved å utnytte mindreårige vil vinningskriminalitet i Norge.

(NTB)