To menn hevder de har bevis for å ha funnet nazitoget

En polakk og en tysker sto fram på tv.

STÅR FRAM: Polske Piotr Koper og tyske Andreas Richter dukket i dag opp på polsk fjernsyn og erklærte at de har håndfaste bevis på at toget finnes. Foto: Arno Burgi / dpa / NTB scanpix
STÅR FRAM: Polske Piotr Koper og tyske Andreas Richter dukket i dag opp på polsk fjernsyn og erklærte at de har håndfaste bevis på at toget finnes. Foto: Arno Burgi / dpa / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En polakk og en tysker står fram offentlig og sier det er de som har funnet et savnet nazitog, som ifølge ryktene skal være fullt av gull og edelstener.

De siste dagene har ryktene svirret om at toget skal være funnet sørvest i Polen, og at det muligens er lastet med gull.

Onsdag rykket landets sentralbanksjef ut og sa at det hele må være oppspinn. Men fredag dukket polske Piotr Koper og tyske Andreas Richter opp på polsk fjernsyn og erklærte at de har håndfaste bevis på at toget finnes.

De to er villige til å samarbeide med det polske forsvarsdepartementet, men fra nå av vil de bare komme med uttalelser via sine advokater. De sier også at de har nok pengestøtte til selv å grave ut toget og de antatte skattene. Polsk lov gir dem en finnerlønn på 10 prosent, og de to sier at de ønsker å bruke en del av denne til å bygge et museum der de mener toget befinner seg.

- Vi har ikke ansvaret for mediesirkuset rundt dette toget, understreker Koper, som mener det er lokale myndigheter som har lekket fortrolige opplysninger til pressen.

Polske regjeringsrepresentanter har sagt at de er nesten sikre på at toget må stamme fra nazistene som okkuperte Polen under annen verdenskrig. Militære eksperter i Walbrzych ventet fredag fortsatt på en georadar slik at de kan søke etter toget i et nettverk av hemmelige tunneler som ble bygd av nazistene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.