Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- To menn holdt ham nede, mens den tredje tok fart og sparket i ansiktet

SOS Rasisme-avhopper banket opp på bibliotek i Oslo. Tre personer innbrakt for legemsbeskadigelse.

SENDT TIL LEGEVAKTA: Politi og ambulanse måtte rykke ut til en slåsskamp inne på Deichmanske bibliotek på Schous plass torsdag kveld. Her er Bård Frantzen (34), tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme, som kommer blodig ut fra biblioteket. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
SENDT TIL LEGEVAKTA: Politi og ambulanse måtte rykke ut til en slåsskamp inne på Deichmanske bibliotek på Schous plass torsdag kveld. Her er Bård Frantzen (34), tidligere tillitsvalgt og ansatt i SOS Rasisme, som kommer blodig ut fra biblioteket. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire avhoppere fra organisasjonene SOS Rasisme og Tjen Folket var samlet i et møterom på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i Oslo i går kveld, da flere medlemmer av kommunistpartiet Tjen Folket skal ha ankommet lokalet i 19-tida.

I løpet av kort tid startet et blodig slagsmål som førte til at flere politibiler og ambulanse rykket ut til biblioteket.

Det er uenighet mellom partene om hva som faktisk skjedde, og hvem av som gjorde hva under slagsmålet.

Tre arrestert - Flere personer ble kjørt til legevakta. Tre er arrestert og siktet for legemelisbeskadigelse og politiet har foretatt ytterligere avhør, sier operasjonsleder Even Jørstad til Dagbladet.

Har du bilder eller informasjon om hendelsen? Send en epost til eff@dagbladet.no.

De tre siktede er 19, 23 og 34 år gamle. Alle blir sittende i varetekt over natta og avhøres fredag.

- Den ene grupperingen bestod av personer fra Tjen Folket, sier operasjonsleder Andre Kråkenes til Dagbladet.

Organisasjonen bekrefter også i en uttalelse at flere unge aktivister var med i slåsskampen. Historiene om hvordan det hele startet er vidt forskjellige.

- Sparket i ansiktet Blant avhopperne fra SOS Rasisme og Tjen Folket var Bård Frantzen (34), Kim Kopperud (19) og Mikkel Frostad (21). Det siste året har alle stått fram i Dagbladet og fortalt om økonomisk kriminalitet og medlemsjuks i SOS Rasisme.

De tre forteller at de ventet på et profilert nåværende Tjen Folket-aktivist og tillitsvalgt i SOS Rasisme som aldri dukket opp. Istedet skal de ha blitt angrepet av de fire uanmeldte personene som ankom lokalet.

- Flere menn angrep Bård, blant annet med en paraply. To av dem fikk ham deretter ned i en sofa inne på biblioteket, mens den tredje tok fart og sparket ham hardt i ansiktet, sier tidligere tillitsvalgt i SOS Rasisme, Kim Kopperud til Dagbladet.

Kutt i panna - Vi hadde aldri trodd at det skulle ta denne vendingen. De er en liten sekt, som er villig til å gjøre hva som helst for å slå ned på folk som melder seg ut av organisasjonen, hevder Kopperud.

HOPPET AV: Mikkel Frostad (21) og Kim Kopperud (21) ( t.h.) hoppet av SOS Rasisme og Tjen Folket i sommer. I høst viste de Dagbladet  hvor i Nordmarka de dumpet pc-er og permer regnskap og annet sensitivt materiale i sommer, da politiet kom for å ransake lokalene til SOS Rasisme i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HOPPET AV: Mikkel Frostad (21) og Kim Kopperud (21) ( t.h.) hoppet av SOS Rasisme og Tjen Folket i sommer. I høst viste de Dagbladet hvor i Nordmarka de dumpet pc-er og permer regnskap og annet sensitivt materiale i sommer, da politiet kom for å ransake lokalene til SOS Rasisme i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Frantzen fikk et kraftig kutt i panna og sprukket leppe i slagsmålet.

- De slo meg i ansiktet, og i panna med det tjukke håndtaket på en paraply. De må ha visst om møtet, og kom inn og kastet ting på oss, sier Frantzen til Dagbladet.

Skylder på Frantzen De to sidene i slagsmålet har vidt forskjellige beskrivelser av forløpet.

Tjen Folket skriver i en uttalelse at det var Frantzen selv som startet slagsmålet og at «i denne situasjonen måtte de unge aktivistene ty til nødverge». De hevder også at Frantzen kom med en rekke trusler.

To andre personer ble ifølge Dagbladets reporter på stedet også ført ut av biblioteket og inn i ventende politibiler. De to og hadde også synlige skader som følge av slagsmålet.

Ifølge Kopperud er personene som havnet i slåsskamp torsdag kveld tidligere omgangsvenner, men at tiden etter bruddet flere enkelte gjorde med SOS Rasisme og Tjen Folket har vært preget av trusler om represalier.

Ville ekskludere medlem Kopperud mener angrepet også skyldes at han og de andre tilstede ville suspendere Tjen Folket-medlemmet de ventet på i bibliotekets møterom fra organisasjonen de driver selv, Indiasolidaritet.

Dagbladet har tatt kontakt med en rekke personer i ledelsen i Tjen Folket og SOS Rasisme for å få deres oppfatning av saken, men uten å få svar.

Flere har avvist å kommentere saken

Dagbladet har fått opplyst navn på alle som skal ha vært tilstede og blitt innbrakt av politiet i går kveld, men disse besvarte ikke Dagbladets henvendelser i går kveld.

Dømt Tirsdag ble SOS Rasisme dømt for medlemsjuks i Haugaland tingrett, for andre gang. Organisasjonen er også under politietterforskning for bedrageri.

SOS Rasisme har nektet for å ha brutt loven og har kalt etterforskningen og kravene om tilbakebetaling av støtte for en «heksejakt».

SLÅSSKAMP PÅ BIBLIOTEKET: SOS Rasisme og Tjen Folket-avhopper Bård Frantzen ble i går kveld banket opp på Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum. Foto: Privat
SLÅSSKAMP PÅ BIBLIOTEKET: SOS Rasisme og Tjen Folket-avhopper Bård Frantzen ble i går kveld banket opp på Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!