To menn på flukt etter ransrazzia

Oslo-politiet har beslaglagt bortimot én million kroner, en finlandshette og et automatvåpen etter en razzia mot en ransmiljø. En kvinne ble arrestert, mens to menn, 26 og 34 år, er på flukt fra politiet. Etterforskerne sjekker nå om kjempebeløpet kan knyttes til et av storranene i Oslo-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktuelle saker skal være ranet mot DnBs tellesentral i romjula i 1999 med et utbytte på 30 millioner kroner og et nytt kupp, det såkalte politiranet, mot samme sted 14. august i fjor med et utbytte på 19 millioner kroner.

Etterforskerne har to utgangspunkt:

  • Sedlene sjekkes for fingertrykk.
  • Våpenet prøveskytes med henblikk på å finne ut om det er brukt ved forbrytelser hvor det har vært løsnet skudd.

Kriminalpolitiet slo til samtidig mot tre leiligheter og en restaurant på Grünerløkka i Oslo. Pengene ble funnet i en av leilighetene sammen med ransutstyret.

I søkelyset før

Kriminalpolitiet mener en 26 år gammel nordmann og en 34 år gammel utlending er sentrale. Særlig 26-åringens bakgrunn i politiets registre har fått etterforskerne til å rette søkelyset mot ham for grove ran.

26-åringen har i flere år vært i politiet søkelys - både for såkalte sjokkran og for pengetransportran.

34-åringen disponerte leiligheten hvor pengene ble beslaglagt. Forsvarerne til de to, Fridtjof Feydt og Christine Hamborgstrøm, sier til Dagbladet at klientene nekter straffskyld.

- Vi vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger ytterligere, sier de to forsvarerne.

26-åringen ble første gang siktet for grovt ran etter det såkalte sjokkranet mot K-banks filial på Oslo Lufthavn Fornebu, 14. januar i 1998. Han satt i varetekt i om lag tre måneder før han ble løslatt.

Asker og Bærum politikammer innså at man ikke hadde fellende bevis, og siktelsen ble seinere henlagt av statsadvokaten. Utbyttet ble 1,6 millioner kroner. Ranet er ikke oppklart.

20. desember 1998 slo væpnede ranere til mot en pengetransport utenfor Sparebanken NORs filial i Grensen i Oslo. 26-åringen ble også siktet for dette ranet. Statsadvokaten måtte imidlertid også denne gangen henlegge saken mot mannen. Utbyttet ble nærmere én million kroner.

En kamerat av 26-åringen ble nylig dømt til ubetinget fengsel i tre år og tre måneder i Borgarting lagmannsrett.

Pengeheleri

34-åringen ble i fjor høst arrestert i en bank, da han forsøkte å veksle inn et beløp på ca. 700000 norske kroner. På bakgrunn av den saken er han siktet for pengeheleri.

Norsk politi har vært i Hongkong for å foreta bevisopptak i saken. 34-åringen hevdet nemlig at pengene stammet fra et familiemedlem i den tidligere britiske kronkolonien. I bevisopptaket bekreftet slektningen denne framstillingen.