To menn på to planeter

DRESDEN (Dagbladet): - Mistanken mot Stein Viksveen er styrket etter disse avhørene. Det er hevet over enhver tvil at han arbeidet for Stasi under dekknavnet «Lanze». Flere vilkår for å reise tiltale er oppfylt. Saken er ikke foreldet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad (54) var sikker i sin sak da han i går kveld møtte norske journalister etter at han i to uker har avhørt til sammen 13 tidligere Stasi-medarbeidere under ed for tre tyske domstoler - byrettene i Berlin, Königs Wusterhausen og Dresden.

- Er jeg ført som kilden «Lanze», har det skjedd uten mitt vitende, av Stasi-offiserer som har operert under falske navn og uten å gi til kjenne hvem de arbeidet for, svarer Viksveen (61). Han innrømmer overfor Dagbladet at mange ikke vil tro ham etter det som har kommet fram under avhørene.

- Men jeg vet hva jeg har gjort og ikke gjort.

Den spionsiktede hevder fortsatt hardnakket at han er uskyldig.

Påtalemyndigheten mener at Viksveen siden han ble vervet av Stasi i 1962 har hatt bortimot et hundretall konspirative møter med sine kontakter i Stasi. Hans aktive tid som agent skal ha startet i begynnelsen av 1970-årene og vart til Berlinmurens fall.

Mange møter

I går fortalte pensjonisten med dekknavnet «Horst» at han i 1970-åra hadde møtt Viksveen inntil ti ganger i året da han var instruktør, det vil si bindeleddet til Stasi-hovedkvarteret. Dagen før fortalte «Monika» om rundt 30 møter i 1980-årene. Til sammen skal de to ha møtt Viksveen 50- 80 ganger. I tillegg til et varierende antall møter med minst fem av de seks føringsoffiserene.

- Spesielt det siste vitnet var lite troverdig. Han skiftet stadig sine anslag. En tragisk figur, sier Viksveen om den tidligere læreren og publisisten, som ifølge påtalemyndigheten skal ha reist i skytteltrafikk fra DDR til Vest-Europa for å treffe nordmannen.

- Hadde jeg møtt «Monika» 30 ganger, ville jeg kjent henne igjen. Her forlater vi virkeligheten, fortsetter Viksveen. Han utelukker likevel ikke at han kan ha møtt noen av vitnene.

- Satt i gang tanker

- Avhørene har satt i sving tanker hos meg. De må jeg etterprøve.

Uttalelsen står i sterk kontrast til det førstestatsadvokat Qvigstad sier etter avhørene:

- Det kom ikke til store fakter. Men mitt inntrykk er at atmosfæren var til tider elektrisk når de utpekte føringsoffiserene og instruktørene satt overfor Viksveen i rettssalen.

Qvigstad mener at han har fått bekreftet minst tre vilkår for at det kan reises tiltale:

- Det foreligger et fullbyrdet straffbart forhold. Viksveen har overlevert dokumenter til Stasi. Her gjenstår undersøkelser i norske arkiver for å finne sammenhenger med rapporter som er registrert i SIRA-arkivene i Berlin. Et alternativ er å reise tiltale for forsøk på spionasje. Et tredje er å bruke paragraf 94 i straffeloven som omhandler forberedende handlinger ved at Viksveen har innledet et forhold til fremmed makt.

- At jeg skal ha forsøkt å bli DDR-spion i over 30 år, er latterlig, sier Viksveen.

Han mener at avhørene har bekreftet hans inntrykk av at Stasi-offiserene kan ha puttet likt og ulikt inn i mappene som bar hans navn.

Der Qvigstad sier at det er klarlagt at Viksveen har fått utbetalt penger av Stasi, mener Viksveen at offiserene kan ha produsert rapporter i hans navn for å melke Stasi-systemet.

Førstestatsadvokaten vil ikke spekulere i om det blir en tiltale og hva den vil lyde på.

- Jeg har ikke hørt noe fra vitnene som tyder på at saken er foreldet av tiårsfristen. Det avgjørende er ikke når Viksveen hadde det siste møtet med Stasi, men om han gjorde noe for på bryte virksomheten før Berlinmurens fall 9. november 1989 gjorde videre kontakt umulig.

Qvigstad har merket seg at vitnene har uttalt seg ulikt om «Lanze»s virksomhet.

- Folk i Stasis analyseavdeling har vurdert hans rapporter som viktigere enn føringsoffiserene. Jeg har spurt meg selv om føringsoffiserene har forsøkt å dempe Viksveens betydning.

Ulik vurdering

At Viksveen var en superspion av kaliberet «Topas», mener påtalemyndigheten ikke.

- Han har ikke satt rikets sikkerhet i fare, sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad. Han legger til:

- Med ett eller to unntak fant alle møtene mellom Stein Viksveen og instruktørene sted i Vest-Europa. Dette var kompliserte og dyre reiser for østtyskere. Hvorfor skulle Stasi brukte så store ressurser over så mange år dersom «Lanze» var verdiløs?