Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To menn pågrepet etter kidnapping

Mistenkt for å ha kidnappet to jenter på ett og tre år - som ikke er funnet.

STORSTILT JAKT: Politiet satte opp flere veisperringer, både innenlands og på svenskegrensa. Her fra riksvei 4 på Hadeland. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
STORSTILT JAKT: Politiet satte opp flere veisperringer, både innenlands og på svenskegrensa. Her fra riksvei 4 på Hadeland. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To menn er pågrepet etter at to småjenter i dag formiddag ble kidnappet på Hadeland, melder Østfold politidistrikt.

Den blå Saaben som var etterlyst etter kidnappingen, ble etter tips fra publikum stanset på E6 ved Grålum i Sarpsborg. Barna på ett og tre år var imidlertid ikke i bilen, og det fryktes at en tredje person har tatt dem med seg videre.

-  To menn ble pågrepet, så vidt meg bekjent uten dramatikk. Det var ingen barn i bilen, og vi vet ikke hvor de er, sier operasjonsleder Arne Haraldstad ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Ytterligere opplysninger om de to mennene er foreløpig ikke kjent.

- Det er er altfor tidlig å si. De har ikke forklart seg, men er på vei inn til arresten nå, opplyser Haraldstad.

Leter etter Volvo Politijakten, som koordineres av Vestoppland politidistrikt, der kidnappingen skjedde, konsentrerer seg nå om en bil nummer to - trolig en Volvo.

- Basert på vitneobservasjoner jobber vi ut fra at det muligens kan ha vært en Volvo - også svenskregistrert - involvert, men vi kan ikke verifisere det med sikkerhet. Nå er vi blant annet ute og henter inn opptak fra overvåkingskameraer, sier påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso ved Vestoppland politidistrikt til Dagbladet.

Ytterligere detaljer omkring Volvoen er ikke kjent, men Johan Strömberg ved det svenske politiets rikskommunikasjonssentral RKC sier til Expressen at det dreier seg om en svart Volvo Cross Country.

Fosso sier det «absolutt kan bli aktuelt» å innhente data fra mobiltrafikk i aktuelle områder.

- Tror dere barna allerede kan være ført ut av landet og til Sverige?

- Vi vet ikke foreløpig.

- Har de to pågrepne eller barnemoren forklart noe i avhør som kan bringe dere nærmere funn av barna?

- Nei.

Gass og elektrosjokk Det var i 10.30-tida i dag at to maskerte menn plutselig dukket opp under et planlagt samværsmøte der jentene, moren og en barnevernsansatt var til stede. De brukte angrepsgass og elektrosjokk, og tok med seg barna i en svenskregistrert Saab.

- Det ble brukt elektrosjokkvåpen på en person som hadde litt ubehag etter det. Men personen ble fort tatt hånd om og er ikke skadd, sier Linn Hilde Fosso, påtaleansvarlig ved Vestoppland politidistrikt, til Dagbladet.

Møtet fant sted på Brandbu - et sted ingen av foreldrene er fra, men som ble valgt fordi det er «nøytral grunn». Den ene av foreldrene er fra Østfold politidistrikt, fikk Dagbladet opplyst tidligere i dag.

Sein varsling Vestoppland politidistrikt tar selvkritikk for at det tok to og en halv time fra meldingen om kidnappingen kom inn, til publikum ble varslet.

- Det er  beklagelig, sier politiadvokat Fosso til Dagbladet.

Politiet tror folk «i nær familie» står bak kidnappingen. De har satt inn store ressurser i jakten, blant annet ble den svenskregistrerte Saaben etterlyst i hele Schengen-området.

- Metoden var så dramatisk at vi må få avklart situasjonen så snart som mulig, sier Fosso.

Den svenske avisa Expressen melder at norsk og svensk politi samarbeider i saken.

Mulig tredje person Ifølge Fosso har barnas foreldre utenlandsk bakgrunn.

Barnas far deltok ikke på møtet, og det skal ikke ha vært mulig å identifisere de to maskerte mennene under angrepet. Vestoppland-politiet tror en tredje person også kan ha deltatt.

På Dagbladets spørsmål om politiet tror barnefaren er innblandet, svarer Fosso:

- Vi holder alle muligheter åpne.

Dagbladet følger saken.