DNA-treff ga gjennombrudd i gammmel drapssak

To menn pågrepet for 43 år gammelt drap på to jenter på 12 og 13 år

- Familien har ventet i 43 år på å få vite hva som skjedde med barna, sier politisjef.

PÅGREPET: De to mennene ble pågrepet med to timers mellomrom, etter at DNA-treff knyttet dem til drapssaken fra 1973. Foto: NTB scanpix
PÅGREPET: De to mennene ble pågrepet med to timers mellomrom, etter at DNA-treff knyttet dem til drapssaken fra 1973. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To 65 år gamle menn ble tirsdag arrestert for et 43 år gammelt dobbeltdrap i Olivehurst i California, skriver nyhetsbyrået AP.

12.november 1973 fortalte Valerie Janice Lane (12) og Doris Karen Derryberry (13) sine mødre at de dro til et kjøpesenter i nærheten av sine hjem i den lille byen i California.

Sjokkerte nasjonen

De to jentene kom aldri tilbake og ble funnet først 20 timer senere av to gutter. Ifølge etterforskere ble de to jentene kjørt til et skogsområde der de ble skutt med hagle på kloss hold.

Dobbeltdrapet sjokkerte både det lille lokalsamfunnet og nasjonen forøvrig.

- I 1973 så skjedde sånne ting rett og slett ikke. Dette var en stor sak. Det er det fremdeles, sier politisjef Steve Durfor.

En stor etterforskning ble igangsatt og rundt 60 personer ble avhørt i løpet av en treårsperiode. Da stod politiet uten klare ledetråder, og saken ble lagt bort i 1976.

DNA-treff

Det var først i 2014 at det ble fart i etterforskningsarbeidet igjen. Da gikk en etterforsker rutinemessig gjennom en rekke uoppklarte saker.

Han bestemte seg for å sende spermprøver som ble funnet på Derryberrys kropp inn til analyse.

Syv måneder seinere kom svaret. De hadde fått treff på de to mennene, som er fettere.

De ble pågrepet i henholdsvis Oklahoma og Olivehurst med to timers mellomrom.

Begge er tidligere straffedømt. En av dem ble dømt for å ha voldtatt to kvinner i 1976 og den andre er dømt for narkotikaforbrytelser.

Politisjef Durfor forteller at alle som jobber hos dem over en viss periode får i oppgave å kikke på gamle saker.

- Og når det gjelder akkurat denne spesielle saken så fant en av våre etterforskere, som hadde litt ledig tid og virkelig så nøye på saken, ut at vi burde sende noen ting til undersøkelse og se hva det kunne gjøre for oss, sier Durfor.

PRESSEKONFERANSE: Politisjef i Yuba County, Steven Durfor (t.v) og statsadvokat Patrick McGrath informerte pressen om pågripelsene under en pressekonferanse tirsdag. Foto: AP Photo / Rich Pedroncelli / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Politisjef i Yuba County, Steven Durfor (t.v) og statsadvokat Patrick McGrath informerte pressen om pågripelsene under en pressekonferanse tirsdag. Foto: AP Photo / Rich Pedroncelli / NTB scanpix Vis mer

- Ventet i 43 år

Han sier at familiene har måttet gjennomleve «flere tiår med lidelse og sorg», fordi de ikke har visst hvem som stod bak drapet på de to jentene.

Flere av familiemedlemmene er godt oppi årene.

- De har ventet i 43 år for å få vite hva som skjedde med barna, sier statsadvokat Patrick McGrath

Én av de to pågrepne mennene bodde fremdeles i Olivehurst da han ble pågrepet.

- Det er uunngåelig at det vil være kontakt mellom ulike familier. Dette er en situasjon vi har vært nødt til å snakke med dem om. Det vil være mye frustrasjon og sinne, sier statsadvokat Patrick McGrath.

Begge mennene må regne med å møte i retten og svare for drapsanklager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer