BLE ETTERLYST: Politiinspektør og sjef for vold- og sedelighetsavdelingen, Terje Kristiansen, gikk ut med disse to fantomtegningene etter voldtektsforsøkene på Grünerløkka i Oslo natt til 25. februar 2007. Nå er en mann siktet for forholdene og en annen voldtekt. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
BLE ETTERLYST: Politiinspektør og sjef for vold- og sedelighetsavdelingen, Terje Kristiansen, gikk ut med disse to fantomtegningene etter voldtektsforsøkene på Grünerløkka i Oslo natt til 25. februar 2007. Nå er en mann siktet for forholdene og en annen voldtekt. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .Vis mer

To menn tatt for åtte oslo-voldtekter

Begge avslørt av DNA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Natt til 25. februar 2007 ble tre kvinner forsøkt voldtatt i løpet av cirka 15 minutter på Grünerløkka i Oslo.

Sakene ble starten på det som ble omtalt som en voldtektsbølge i Oslo. Kvinner på Stortinget fryktet å gå utendørs nattestid og politiet mobiliserte ekstra vakthold i oslogatene.

Avslørt av DNA
Politiet startet en massiv etterforskning. Et ledd i politiets jakt var offentliggjøringen av to fantomtegninger i håp om at gjerningsmannen eller mennene skulle settes bak lås og slå.

I går avslørte Aktuelt på TVNorge at politiet endelig har fått napp i sakene. En 24 år gammel asylsøker fra Somalia er pågrepet i saken.

VOLDTATT HER: Mannen politiet mener begikk voldtekten på Vår frelsers gravlund i fjor er tatt. Foto: John Terje Pedersen
VOLDTATT HER: Mannen politiet mener begikk voldtekten på Vår frelsers gravlund i fjor er tatt. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Men det var ikke gjennom de brutale voldtektsforsøkene at mannen kom i politiets søkelys. Mannen ble ifølge kanalen felt av DNA-spor etter en fullbyrdet voldtekt av en kvinne i en leilighet i 2007.

- Nå sitter han i politiets varetekt på disse fire forholdene. Og så får vi se, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt til Aktuelt.

Se deres reportasje om avsløringene her.

Soner i Finland
Politiet har også pågrepet en mann i midten av 20-åra for fire andre voldtekter. Den mest omtalte er en voldtekt begått på kirkegården Vår frelsers gravlund på St. Hanshaugen i Oslo 20. januar i fjor.

DNA-TATT: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier at de to mennene, som er siktet for til sammen åtte voldtekter og voldtektsforsøk, ble avslørt av DNA.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
DNA-TATT: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier at de to mennene, som er siktet for til sammen åtte voldtekter og voldtektsforsøk, ble avslørt av DNA. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Mannen ble avslørt av DNA-treff og via fingeravtrykk.

- Han ble etterlyst og via godt nordisk politisamarbeid fikk vi vite at han satt og sonet i Finland. Der har han sonet for en voldtekt og et voldtektsforsøk som han begått etter at han flyktet fra Norge, sier Rohde.

I tillegg til kirkegårdsvoldtekten er han siktet for tre andre voldtekter begått i oktober og november 2007 og i februar i fjor.

Dagbladet.no har ikke kommet i kontakt med politiinspektør Hanne Kristin Rohde så langt i dag.

GIKK DØR TIL DØR: Politiet håpet å få tips etter voldtektsforsøkene. Foto: FRANK KARLSEN
GIKK DØR TIL DØR: Politiet håpet å få tips etter voldtektsforsøkene. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer