Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To menn tatt for planlagt terror mot Jyllands-Posten

Etter at avisa trykket Muhammed-karikaturer.

HYPERKONTROVERSIELL: Den danske avistegneren Kurt Westergaard i morgenavisen Jyllands-Posten, som står bak karikaturene av profeten Muhammed. 
Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX DANMARK
HYPERKONTROVERSIELL: Den danske avistegneren Kurt Westergaard i morgenavisen Jyllands-Posten, som står bak karikaturene av profeten Muhammed. Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX DANMARK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): To menn fra Chicago-området er pågrepet, siktet for å ha planlagt et terroranslag mot den danske avisa Jyllands-Posten. Det melder NTB, danske Ritzau og nyhetsnettstedet Chicago Breaking News i dag.

Mennene det er snakk om er 49-årige David Coleman Headley og Tahawwur Hussain Rana, som er 48 år gammel.

Bakgrunnen for planene skal være at avisa trykket de svært kontroversielle karikaturtegningene av profeten Muhammed.

Headley er amerikansk statsborger, og er siktet for å ha planlagt et terrorangrep - herunder planlegging av drap utenfor USAs grenser.

Var på kontoret
Rana er kanadier, og er siktet for å ha skaffet til veie utstyr til anslaget. Ved siden av Headley skal tre andre menn være involvert i planene.

I kommunikasjon som ble avlyttet fra FBI kalte de antatte terroristene planene i Danmark for «Mikke Mus-prosjektet» og «Det nordlige prosjektet».

En av de to tiltalte skal ifølge siktelsen ha besøkt to av Jyllands-Postens kontorer - i Århus og København.

Under besøkene sa han at han var fra et immigrasjonsselskap Rana drev. seinest i juli. I Danmark gjorde han blant annet detaljerte videopptak.

Det var planlagt et nytt besøk til Danmark i slutten av denne måneden.
De to sitter nå i et føderalt fengsel i USA. Headley ble pågrepet 3. oktober etter et tett samarbeid mellom PET og FBI, mens den Rana ble pågrepet 18. oktober.
Stort alvor
David Headley ble arrestert da han var iferd med å gå på et fly til Philadelphia - første stopp på en angivelig planlagt reise til Pakistan, som har vokst fram til et nytt terrorsentrum.

Vel framme i Pakistan skal han ha planlagt å møte flere medlemmer av kjente terrornettverk.

PROTESTER: Også tidligere har det vært store protester mot karikaturene. Her protesterer medlemmer av organisasjonen Jamat-e-Islamai i Lahore i mars i fjor. Foto: AFP PHOTO/Arif ALI/Scanpix
PROTESTER: Også tidligere har det vært store protester mot karikaturene. Her protesterer medlemmer av organisasjonen Jamat-e-Islamai i Lahore i mars i fjor. Foto: AFP PHOTO/Arif ALI/Scanpix Vis mer

Ifølge PET har de to pågrepne vært i nær kontakt med personer fra både Lashkar-e-Taiba (LeT), Al-Qaida og Harakat-ul- Jihad Islami (Huji).

- I PET ser vi på denne saken med stort alvor. Den ene av de pågrepne har et omfattende nettverk blant ledende militante ekstremister i Pakis i Pakistan, som ikke abre ønsker å ramme Danmark, men som også tidligere har vist at de har kapasitet til å utføre hensynsløse terrorhandlinger, sier sjefen for Politiets etterretningstjeneste i Danmark, Jakob Scharf, i en pressemelding.

Samkjørt
- De har vært tett overvåket av de amerikanske myndighetene. Parallelt har det fra PETs side vært iverksatt en lang rekke etterforskningsskritt, sier Scharf.

Han mener pågripelsene og avsløringen av planene har minsket risikoen for at angrepet skal skje, men samtidig fortsetter sikkerhetspolitiet i både USA og Danmark den intensive etterforskningen for å imøtegå trusselen.

De to planla først å slå til mot Jyllands-Postens kontor i København. Senere vurderte de å heller drepe kulturredaktør Flemming Rose og tegner Kurt Westergaard, som var mannen bak tegningene.

På en pressekonferanse i København i kveld sa Jakob Scharf, leder av det danske sikkerhetspolitiet, at det var planlagt brukt enten håndvåpen, som ved Mumbai-angrepet, eller sprengstoff og eksplosiver.

Debattfeltet på denne saken er stengt grunnet upassende innlegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media