KLIMAGASSER: Kvoter skal få utslippene ned, men omfattende svindel er avslørt i hele Europa, også i Norge. Her en av Europas store forurensere, kullkraftverket i Prunerov i Tsjekkia. Foto: REUTERS/ SCANPIX.
KLIMAGASSER: Kvoter skal få utslippene ned, men omfattende svindel er avslørt i hele Europa, også i Norge. Her en av Europas store forurensere, kullkraftverket i Prunerov i Tsjekkia. Foto: REUTERS/ SCANPIX.Vis mer

To menn varetektsfengslet for klimakvotesvindel

Skal ha medvirket til å lure staten for millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Politiet har varetektsfengslet to menn, siktet for å ha medvirket til å svindle staten for moms ved kjøp og salg av klimakvoter.

De to er fengslet i to uker i fullstendig isolasjon.

Mennene eier etter det Dagbladet erfarer hvert sitt selskap som skal ha vært del av et større svindelnettverk. Den ene skal ha samarbeidet med selskapet Green Plus Energy AS, som sammen med GCT AS er siktet for grov klimakvotesvindel. Disse selskapene skal ifølge kjennelsen fra Oslo byfogdembete ha unndratt moms for nær 127 millioner kroner gjennom kjøp og salg av klimakvoter på EU-markedet. I en razzia sist uke tok Skatt Øst arrest i nesten 200 millioner kroner.

Flere kan bli arrestert
Den ene av de to fengslede skal ha erkjent at han har drevet med kjøp og salg av kvoter. Den andre skal ha forklart til politiet at han ikke har vært kjent med detaljene rundt selve hanelen og at han har hatt en mer perifer rolle.

Politiet, skattemyndighetene og klimamyndighetene er i startfasen på opprullingen av saken, som kan vise seg å være omfattende. De er svært sparsomme med opplysninger på grunn av fare for bevisforspillelse.

- Vi vet ikke hvor omfattende denne saken er, og kjenner ikke det totale antallet personer og selskaper som er involvert, sier politiadvokat Asbjørg Lykkjen i Oslo politidistrikt.

Hun utelukker ikke flere arrestasjoner.

De siktede selskapene Green Plus Energy AS og GCT AS har handlet med klimakvoter i stor stil. Seinest 21. og 22. februar kjøpte de kvoter for 43 millioner kroner. Svindelen har foregått ved at selskapene har krevd moms når de har kjøpt kvoter, men ikke rapportert momsen inn til staten.

Skal ta alle
- Etter vårt syn er dette svært alvorlige saker. Hvis disse selskapene bevisst har utført avgiftsunndragelse slik retten beskriver, er det et alvorlig anslag mot statens merverdiavgiftssystem, sier Øyvind Bakken, seksjonssjef i Skatt Øst.

Nå skal alle klimasvindlere skal tas.

- Vi tror at vår aksjon i forrige uke har sendt en klar beskjed. Nå skal vi gjøre grundige undersøkelser av all kvotehandel og røske godt opp i markedet, sier han.

Etter at siktelsen mot de to selskapene ble kjent i VG i forrige uke, varslet finansminister Sigbjørn Johnsen en lovendring som skal hindre klimakvotesvindel. Nye regler trer i kraft fra midten av mars.

Etterforskningen startet på nyåret, etter at Europol slo alarm om omfattende svindel knyttet til EUs kvotesystem i desember. Svindelen kan ha ført til at europeiske statskasser har tapt rundt fem milliarder euro. Flere land har varslet endringer i sine momssystemer.