Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To MiG-fly skutt ned

To jugoslaviske MiG 29 jagerfly ble i ettermiddag skutt ned over Bosnia da de forsøkte å angripe NATOs SFOR-styrke, ifølge NATOs pressetalsmann. Tidligere ble det meldt om nye NATO-angrep mot mål i Jugoslavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- To MiG-jagere gikk i dag inn over bosnisk territorium i et forsøk på å angripe den fredsbevarende SFOR-styrken, opplyste pressetalsmann Jamie Shea. Det ble først meldt at flygerne var tatt i forvaring av SFOR-styrken, men dette ble senere avkreftet av kilder i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Nedskytingen skjedde klokka 17.15 norsk tid i bosnisk luftterritorium ved byen Teocak som ligger i Republika Srpska, den serbiske delen av Bosnia, på grensen til Jugoslavia. De norske SFOR-soldatene er stasjonert lenger mot vest, i det sentrale og nordlige Bosnia.

Dementerte

De to russiskfabrikerte MiG-jagerne ble skutt ned av NATO-fly som kontrollerer luftrommet over Bosnia. Disse flyene har patruljert området siden 1995 og er ikke en del av NATO-styrken som deltar i operasjonen mot jugoslaviske mål.

Jugoslavias utenriksminister Zivadin Jovanovic dementerte fredag kveld opplysningen om at MiG-flyene var skutt ned. - Det er rent oppspinn, hva de enn sier er det ikke sant, sa Jovanovic.

Dersom NATOs informasjoner er korrekte innebærer det at Jugoslavia har mistet fem av sine jagerfly, fire av dem russiskbygde MiG-29. Det er antatt at det jugoslaviske luftforsvaret hadde 15 eller 16 fly før krigshandlingene startet onsdag.

Advarer

Det har vært utstrakt frykt for at Jugoslavia ville gå til angrep på NATOs styrker i Bosnia og Makedonia som et svar på NATOs militære operasjon mot landet. NATOs øverstkommanderende general Wesley Clark advarte torsdag Jugoslavias president Slobodan Milosevic om å gå til angrep på NATOs styrker i nabolandene og sa at det ville være en «fryktelig feil».

NATO har 30.000 fredsbevarende soldater i Bosnia og 12.000 i Makedonia, og har bygd opp en betydelig luftforsvarskapasitet for å beskytte soldatene som er utplassert for å overvåke Dayton-avtalen fra 1995.

Nytt angrep

Det ble tidligere fredag meldt om at NATO innledet et nytt angrep mot mål i Jugoslavia. En Tomahawk krysserakett ble avfyrt fra et amerikansk krigsskip, det første angrepet gjennomført i dagslys. NATO-fly ble også rapportert å ha tatt av fra Aviano-basen nord i Italia.

Samtidig ble det rapportert om fortsatt serbisk framrykking i Kosovo, og den britiske forsvarsministeren, George Robertson, opplyste at også to landsbyer i Albania var blitt angrepet.

EU fordømte fredag serbiske overgrep mot sivilbefolkningen i Kosovo, og Tysklands utenriksminister Joschka Fischer advarte om at de ansvarlige risikerer å bli stilt for Den internasjonale domstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyste fredag at det stadig mottar meldinger om henrettelser av kosovoalbanere i landsbyer og angrep hvor menn i kampdyktig alder adskilles fra sine familier. Talsmann James Rubin sa USA var ekstremt bekymret over utviklingen. Han minnet om at det ikke er noen foreldelsesfrist for krigsforbrytelser.

(NTB)