BESKYTTES AV LENSER: Det rike fulgelivet på øya Chandeleur sør for Louisiana i Mexicogolfen beskyttes av lenser for øyeblikket, men oljen krypen nærmere og nærmere de sårbare områdene og forventes å treffe land i dag.  REUTERS/Sean Gardner/Greenpeace/SCANPIX
BESKYTTES AV LENSER: Det rike fulgelivet på øya Chandeleur sør for Louisiana i Mexicogolfen beskyttes av lenser for øyeblikket, men oljen krypen nærmere og nærmere de sårbare områdene og forventes å treffe land i dag. REUTERS/Sean Gardner/Greenpeace/SCANPIXVis mer

To mil stort katastrofeflak har truffet USA-kysten

Oljesølet forventes å treffe land i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Et to mil stort oljeflak har i natt og i morgentimene truffet kysten av Louisiana av USA, melder CNN.

Oljesølet forventes å skylle inn over land i formiddag. Flaket er på størrelse med staten West Virginia, melder NTB.

Det kjempes nå for å hindre oljen å treffe øyer som ligger utenfor fastlandet. Mye olje er i ferd med å omringe fuglerreservater, men man har så langt klart å hindre sølet å treffe landet på grunn av lenser.

Ekspertene anslår at nærmere 800 000 liter olje hver dag pumpes ut i sjøen fra den havarerte oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen.

I går erklærte guvernør Bobby Jindal i Louisiana unnstaktstilstand og ba om 6 000 soldater fra Nasjonalgarden for å drive opprenskningsarbeid. Fem delstater trues nå av en oljekatastrofe.

Nå er det ikke lenger et spørsmål om flaket treffer land, men når.

- Det kommer til å skje. Det er et spørsmål om tid, sa operasjonsleder Doug Helton i NOAA til USA Today i går kveld.

Store deler av golfkysten består av sårbare marsk- og våtområder med rikt dyre- og planteliv. Guvernør Bobby Jindal sier minst ti viltreservater står i umiddelbar fare for å rammes.

Dagbladet følger saken.