To militærkupp ødela drømmetur i Stillehavet

Nordmennene Trude Strømme (33) og Thor Vaz de Leon (37) skulle reise mellom eksotiske øyer i Stillehavet. Idyllen ble ødelagt av militærkupp både på Fiji og på Salomonøyene. I går ble de, som siste utlendinger, evakuert til Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thor og Trude kom til Fiji 19. mai, samme dag som kuppet brøt løs.

Opprørsleder George Speight tok Fijis første indisk-ættede statsminister, Mahendra Chaudry, resten av regjeringen og flere parlamentarikere som gisler. Han sa han tok makten for å forsvare Fijis urbefolkning mot overgrep fra den indisk-ættede delen av befolkningen.

Uvirkelig

- Vi merket ikke stort til dette kuppet. Det foregikk på den andre siden av øya, men all telefonforbindelse var brutt i tre dager. Det var ganske uvirkelig. På tv kom nyheten om kuppet innimellom cricket- og lottoresultater, sier Thor til Dagbladet på telefon fra Brisbane i Australia.

De to nordmennene reiste rundt i Stillehavet for å finne nye reisemål for World Wide Adventures, et reisebyrå i Oslo Thor er deleier i.

Etter korte stopp på Samoa og Vanuatu landet de to på Salomonøyene 4. juni. Dagen etter brøt et nytt kupp ut. Opprørere tok statsminister Ulufa'alu med våpenmakt og forlangte hans avgang. Dette har ført til væpnede kamper på øyene.

Siste par ut

- Det var bare flaks at vi klarte å komme oss bort fra hovedstaden Honiara til byen Gizo. Der ble vi så å si beleiret. Alle innbyggerne på øya ble samlet i byen, og det var umulig å komme seg bort.

- Lenge var det fredelig, og vi kunne dykke i havet eller gå rundt i byen, men lørdag ble en person skutt og drept. De siste dagene kjørte ungdommer rundt i bil i byen og viftet med maskingevær. Da fikk vi beskjed om at vi kunne evakueres. Sammen med et dansk ektepar ble vi de siste som kom oss ut, sier Thor.

Det er ikke første gang Thor har opplevd kupp. Han har reist i 142 land, og var i Panama under den amerikanske invasjonen, og i India da Indira Gandhi ble drept.