ORKAN: Dette bildet ble tatt tidligere i dag fra Miami Beach. Det er forventet at orkanen vil slå inn mot USAs østkyst i torsdag kveld, lokal tid. Foto: Reuters / NTB scanpix
ORKAN: Dette bildet ble tatt tidligere i dag fra Miami Beach. Det er forventet at orkanen vil slå inn mot USAs østkyst i torsdag kveld, lokal tid. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Orkanen Matthew:

To millioner amerikanere er evakuert: - Hold dere innendørs. Denne orkanen vil drepe dere

Amerikanske myndigheter masseevakuerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Orkanen Matthew har de siste dagene herjet i Karibien. På Haiti har 108 mennesker mistet livet, opplyser myndighetene i landet, skriver NTB.

Om ikke lenge er det forventet at orkanen vil treffe USAs østkyst. Frykten er stor for at orkanen skal legge hele boligområder øde, slik den har gjort i Haiti.

Nå har amerikanske myndigheter startet masseevakuering i kyststatene Florida, Georgia og South Carolina.

Omtrent to millioner amerikanere er så langt evakuert, skriver CNN.

- Evakuer, evakuer, evakuer. Tiden er i ferd med å renne ut, sa Rick Scott, Floridas guvernør, på en pressekonferanse torsdag morgen lokal tid.

- Denne stormen vil drepe dere, sa han.

Evakurerer

I Georgia har myndighetene gitt ordre om at seks distrikter langs atlanterhavskysten skal evakueres. Også folk i lavtliggende områder i innlandet blir anbefalt å søke ly andre steder, skriver NTB.

Også i South Carolina har myndighetene gitt ordre om evakuering for å beskytte folk mot det svært kraftige uværet.

Orkanen er nå oppe i kategori fire, noe som betyr at den vil ha en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund når den treffer strendene i Florida.

Orkanen er nå på Bahamas. Det er forventet at «Matthew» vil treffe Florida i torsdag kveld, lokal tid.

Kansellert fly

På grunn av det kraftige været har SAS og Norwegian innstilt alle fly fra Europa til Florida.

Norwegian skriver på sine nettsider at de har kansellert seks flyvninger som skulle ha gått i dag. SAS opplyser til NTB at til sammen 400 passasjerer er berørt. Flyselskapet har håp om å kunne operere rutene fra Europa til Florida fredag, men at de avventer situasjonen.

MANGE DØDE: På Haiti har 108 mistet livet i orkanen som herjet. Nå gjenstår et stort oppryddingsarbeid. Foto: EPA / NTB Scanpix
MANGE DØDE: På Haiti har 108 mistet livet i orkanen som herjet. Nå gjenstår et stort oppryddingsarbeid. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Herjet på Haiti

Tirsdag herjet orkanen over Haiti. Hjelpeorganisasjoner på stedet fortalte at de fryktet for kolerautbrudd.

- Dette er den verste stormen Haiti har opplevd på flere tiår, og ødeleggelsene vil uten tvil bli omfattende, sier Marc Vincent, representant for Verdens barnefond UNICEF i Haiti, ifølge NTB.

Mange av de som ble hardest rammet på Haiti, var i ett av de fattigste og tettest befolkede områdene i landet. Der bor mange av innbyggerne i enkle skur av tre eller betongstein.

Dagbladet følger saken.