To millioner danske svin har salmonella

Matvareekspert vil forby svinekoteletter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Danmark har i lang tid vært rammet av et kraftig salmonellautbrudd. 650 dansker er registret smittet, men mørketallene er trolig høye.

Myndighetene har ennå ikke funnet kilden til utbruddet. Nå tar en dansk matvareekspert, Orla Zinck, til orde for å forby svinekjøtt, i håp om at det skal ta knekken på de mange salmonellatilfellene. Utspillet kommer som en reaksjon på politikere som den siste tida har sagt de ønsker å forby import av utenlandsk kjøtt.

- De aner ikke hva de snakker om. Det er masse salmonella i danske svin. Hvis de vil fjerne salmonella, burde de forby danske svinekoteletter, sier han, ifølge Nyhedsavisen.

Avisa viser til tall fra Fødevareinstittuet som slår fast at 7,7 prosent av alle levende danske griser er smittet av salmonella, det utgjør rundt to millioner dyr. Tilsvarende prosentandel i Sverige er 1,3.

Slakterinæringen hevder på sin side at Danmark er langt fremme i arbeidet med å bekjempe salmonella uten å ta livet av dyrebesetninger.

Karin Nygård ved norske Folkehelseinstituttet har tidligere gitt Dagbladet.nos lesere fem råd for å unngå salmonella-smitte på dansmarksferie.

Hun råder oss ikke til å unngå svinekjøtt totalt, men legger vekt på at kjøttet må være gjennomstekt eller gjennomkokt.

SNØFT, SNØFT: Må grisene slaktes for å få bukt med salmonella-epedemien i Danmark? Diskusjonen er i full gang. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
SNØFT, SNØFT: Må grisene slaktes for å få bukt med salmonella-epedemien i Danmark? Diskusjonen er i full gang. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
To millioner danske svin har salmonella