- To millioner dør av luftforurensning

Og det spøker for rent drikkevann, viser ny FN-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim presenterte i dag en fersk FN-rapport om verdens miljøtilstand.

Nedslående

Her er et lite utdrag av konklusjonene som ikke er særlig hyggelig lesning:

•Flere enn to millioner mennesker dør hvert år som følge av luftforurensning.

•Nitrogenkretsløpet er ute av balanse, som følge av økt bruk av kunstgjødsel og utslipp som følge av bruk av fossile brensler.

•Det er tegn til døde, eller oksygenfrie soner i havet. Dette er svært alvorlig for alt liv i havet.

•Ozonhullet over Antarktis er større enn noensinne.

•Forørkningen sprer seg, en tredjedel av det sørlige Europa er utsatt for tørke og forørkning.

SMOG: En drage flyr opp mot sola. Den er dekket av tjukk smog forårsaket av luftforurensningen i Beijing. Foto: ANDY WONG/AP
SMOG: En drage flyr opp mot sola. Den er dekket av tjukk smog forårsaket av luftforurensningen i Beijing. Foto: ANDY WONG/AP Vis mer

•Det er en markant nedgang i ferskvann per innbygger. I 2025 vil to tredjedeler av verdens befolkning leve i områder hvor det er press på vannressursene.

•Rundt 60 prosent av verdens økosystemer forringes eller brukes ikke på en bærekraftig måte.

•Tre millioner mennesker dør av vannbårne sykdommer hvert år i utviklingsland. Flesteparten er barn under fem år.

Rapporten, som kommer hvert femte år, viser at miljøtilstanden på vesentlige punkter ikke er forbedret siden Brundtlandkommisjonens rapport, som kom for 20 år siden.

Tross mange negative nyheter, mener statsråden at det er fullt mulig å snu utviklingen.

- Ikke uoverkommelig

- Rapporten fra UNEP (FNs miljøprogram journ anm.) bekrefter at den nødvendige omstillingen først og fremst avhenger av politiske valg. Det er ikke noen uoverkommelige økonomiske eller teknologiske hindre for at vi kan løse de store miljøproblemene, sier Erik Solheim.

Rapporten slår fast at alt fra tap av biologisk mangfold og spredning av miljøgifter, til ørkenspredning og problemer knyttet til forurensning av hav og luft går langt raskere enn forskerne hadde trodd.

- Miljø må bli det sentrale som all samfunnsplanlegging må basere seg på, sier Solheim

Den såkalte GEO4-rapporten ble presentert samtidig over hele verden i dag. Norge ble som ett av førti land plukket ut som presentasjonssted.

- Det er et helt grunnleggende faktum at verden ikke tåler ni milliarder mennesker med norsk levestandard. Det er vi på vei mot. Siden Brundtland-rapporten er det blitt 34 prosent flere mennesker og 40 prosent har bedre levestandard enn tidligere, påpeker statsråden.

- Vår levestandard må ned og fattigere land må aldri komme opp på det nivået vi er på nå.

OPTIMIST: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener det er mulig å gjøre noe med verdens miljøproblemer, trass i nedslående rapporter.