- To millioner i fare for å dø

Den humanitære katastrofen i Sudan forverres stadig. Leger uten grenser ber det internasjonale samfunnet gjøre mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riktignok har internasjonale medier begynt å rapportere stadig hyppigere fra katastrofeområdene i vestre Sudan, men vi har fortsatt ingen begreper om hvor ille situasjonen kan komme til å bli. Det sa organisasjonen Leger uten grenser (MSF) på en pressekonferanse mandag.

Hvor mange som dør avgjøres av hvor mye hjelp vi i vesten sender nå, ifølge organisasjonen.

- Folk kommer til å dø, ingen tvil om det. Men det er fortsatt en mulighet for å redde mange, sa organisasjonens leder, kirurgen Rowan Gillies, på en pressekonferanse i London.

Preget av grusomhetene

Gillies har akkurat returnert etter et lenger opphold i flyktningeleirene i Darfur. Han er svært preget av de inntrykkene han har måttet ta inn over seg i løpet av oppholdet.

Sanitærforholdene er elendige, og barn dør av diaré. Han frykter også at kolera eller andre epidemier skal spre seg.

Dessuten har han sett tenåringsjenter som har fått livene sine ødelagt av voldtekter, mens eldre visner bort fordi de gir vekk sine matrasjoner til unge som trenger dem mer, skriver Aftonbladet.

- De dør sakte av sult. Og selv om jeg kaller dem eldre er de ikke spesielt gamle. De er yngre enn min mamma, sier han ifølge den svenske avisa.

Trenger mer hjelp

Ifølge Leger uten grenser er nærmere to millioner mennesker i risikosonen for å omkomme som følge av krisen. Dette er mennesker som har forsøkt å flykte fra striden som har herjet Darfur-regionen etter at konflikten mellom opprørere og Janjaweed-militsen brøt ut for halvannet år siden.

Ifølge FN skal tallet være nærmere én million, og over 30 000 skal ha omkommet til nå.

- Ting har forverret seg mange steder. I enkelte områder har det nok blitt bedre, men befolkningen får fortsatt bare halvparten av den hjelpen de trenger, sier han ifølge Reuters.

Les Amnestys rapport om bakgrunnen for konflikten her.

Du kan følge med på oppdaterte nyheter om krisen her.

REDDES:</B> Underernærte barn får hjelp på en av Leger Uten Grensers stasjoner i den vestre delen av Darfur.
FARLIGE SANITÆRFORHOLD:</B> Smittefaren er stor på grunn av mangel på rent vann å drikke og vaske seg med.