OPPDRETT: - En spesiell sak, sier Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog. Foto: Terje Bendiksby og Morten Holm / Scanpix
OPPDRETT: - En spesiell sak, sier Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog. Foto: Terje Bendiksby og Morten Holm / ScanpixVis mer

To millioner laks ble tatt som «gisler» hos Marine Harvest

Da Marine Harvest nektet å betale et pengekrav på 75 millioner kroner, tok motparten arrest i flere tusen tonn laks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I 2011 saksøkte Marine Harvest sin gamle regionsjef, Alvaro Jimenez, for storsvindel. Oppdretteren anklaget Jimenez for å ha drevet butikk i butikken da Chiles oppdrettsnæring ble slått fullstendig ut av laksesykdommen ILA i 2007-2008, skriver Finansavisen i dag.

Kravet på 230 millioner kroner mot det Jimenez-tilknyttede selskapet, Salmones sur Austral (SSA), ble imidlertid avvist av en chilensk domstol i fjor sommer. Retten dømte i stedet Marine Harvest til å betale 12,3 millioner dollar, vel 75 millioner kroner, i erstatning til SSA. Dommen ble anket på stedet, men tiden gikk.

Fikk holde laks som «gisler» I begynnelsen av mars i år hadde imidlertid SSA fått nok av å vente på pengene sine, og gikk rettens vei for å konfiskere biomassen ved to Marine Harvest-anlegg, skriver avisen.

Mens rettssaken ble ført i Santiago, gikk SSA gått til en domstol i oppdrettsdistriktet Puerto Montt.

SSA fikk medhold og Marine Harvest befant seg plutselig i en situasjon der anslagsvis to millioner laks ble på en måte holdt som
gisler.

Marine Harvest innvendte at denne domstolen ikke hadde jurisdiksjon i saken, og fikk til slutt tillatelse til å slakte og selge fisken ved anleggene. Men selskapet måtte sette av 12,3 millioner dollar, tilsvarende i underkant av 74 millioner kroner, på en sperret konto.

- En spesiell sak, sier Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog til Finansavisen og legger til at de i påvente av endelig dom har gjort avsetning for beløpet i regnskapet.

Håvet inn milliarder Marine Harvest slaktet 17 741 tonn laks i Chile i første kvartal. Inntektene ble på 638 millioner kroner, med et driftsresultat på 119 millioner kroner.

Tilsammen hadde verdens største oppdretter, som er kontroller av John Fredriksen, driftsinntekter på 5,9 milliarder kroner og et resultat før skatt på 1 milliard kroner i årets tre første måneder.

Flere nyheter Kraftig økning i boligprisene
Arbeidsledigheten lavere enn ventet
Tjener seg rike på rulleski