STOR FOLKEMENGDE: Mange velger å tilbringe nyttåraften på Times Square i New York. Men er det to millioner? Foto: Mary Altaffer / AP
STOR FOLKEMENGDE: Mange velger å tilbringe nyttåraften på Times Square i New York. Men er det to millioner? Foto: Mary Altaffer / APVis mer

To millioner mennesker på Times Square: - Tøys, sier eksperter

Eksperter latterliggjør New York-politiets beregninger før nyttår.

Politiet i New York sier at to millioner vil delta under nyttårsfeiringen på Times Square i år. Fullstendig umulig, sier eksperter.

Den årlige nedtellingen på Times Square, der årets siste 60 sekunder telles ned mens en ball faller, iakttas av en menneskemengde som uomtvistelig er stor.

Men den er neppe så stor som politiet og arrangørene i New York skryter av, mener ekspert på menneskemengder, professor G. Keith Still.

- To millioner kommer

Årets festarrangører sier altså at to millioner kommer og at de har estimatet fra politiet i storbyen. Også byens ordfører har skrytt av det samme antallet deltakere. De ville i så fall stå tettere enn sild i tønne.

- Generelt pleier folk å overestimere folkemengder med 10 til 100 ganger, sier Still.

Professor i matematikk ved New York University Charles Seife hevder det kommer flere enn det faktisk gjør, og flere for hvert år, bidrar til å befeste inntrykket av New York City som verdens navle.

I 1998 anslo politiet i New York' at omkring 500 000 personer var til stede under nedtellingen. Seife tror at det mer korrekte tallet ligger rundt 100 000 personer.

Kapasitet på 51 000

Times Square har en kapasitet på 51 000 personer hvis de står med en tetthet på tre per kvadratmeter, eller 86 000 hvis man står med fem personer per kvadratmeter.

Men da begynner det å bli trangt.

Seife sier at det er mulig å pakke sammen 120 000 personer på Times Square, men da vil det stå sju personer på hver eneste kvadratmeter og bli svært vanskelig å bevege seg rundt eller i det hele tatt.

EPISODE 25: Sigurd Storm, Dagbladets julekonge, viser deg hvordan du pynter bordet til nyttårsaften. Godt nytt år! Se alle episodene her: https://www.youtube.com/watch?v=2CNgVD1D3ic&list=PLxz-E8oobCInR3po1MEABvf4A6nDXxXts Regi og foto: Endre Vellene Prosjektleder, klipp, grafikk og b-foto: Håkon Eikesdal B-foto: Per Ervland, Lise Rafaelsen, Thoma... Vis mer