To millioner ut i streik i Frankrike

Lammer landet i protest mot president Sarkozy.

STREIKET OVER HELE FRANKRIKE: 29. januar i år gikk mange hundretusener franskmenn ut i generalstreik for å tvinge regjeringen til å gjøre mer for å forhindre høyere arbeidsledighet. I dag er det ventet at så mange som to millioner arbeidere legger ned arbeidet. Foto: Charles Platiau/Scanpix
STREIKET OVER HELE FRANKRIKE: 29. januar i år gikk mange hundretusener franskmenn ut i generalstreik for å tvinge regjeringen til å gjøre mer for å forhindre høyere arbeidsledighet. I dag er det ventet at så mange som to millioner arbeidere legger ned arbeidet. Foto: Charles Platiau/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Frankrike vil torsdag bli lammet av storstreik. Over to millioner mennesker er ventet å ta del i protesten mot president Nicolas Sarkozy.

Misnøye med økende arbeidsledighet og stigende levekostnader har gitt grobunn til protestbevegelsen der franske fagforeninger spiller en sentral rolle.

Tog, busser, flyplasser, skoler og offentlige bygg vil bli rammet av storstreiken, som er den andre i løpet av mindre enn to måneder.

29. januar deltok om lag 2,5 millioner mennesker i demonstrasjoner over hele Frankrike, og arrangørene regner med minst like stor oppslutning fordelt på over to hundre streiker torsdag.

Ferske meningsmålinger viser at hele 75 prosent av befolkningen støtter demonstrantene, som krever at president Nicolas Sarkozy hever lønningene for dem som tjener minst og setter i gang tiltak for å sikre franske arbeidsplasser.

Ingen skatteøkning

Et annet krav er at landets rikeste skattlegges hardere, et krav Sarkozy så langt har avvist.

- Jeg ble ikke valgt for å øke skattene, fastslo Sarkozy tirsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer