STREIKET OVER HELE FRANKRIKE: 29. januar i år gikk mange hundretusener franskmenn ut i generalstreik for å tvinge regjeringen til å gjøre mer for å forhindre høyere arbeidsledighet. I dag er det ventet at så mange som to millioner arbeidere legger ned arbeidet. Foto: Charles Platiau/Scanpix
STREIKET OVER HELE FRANKRIKE: 29. januar i år gikk mange hundretusener franskmenn ut i generalstreik for å tvinge regjeringen til å gjøre mer for å forhindre høyere arbeidsledighet. I dag er det ventet at så mange som to millioner arbeidere legger ned arbeidet. Foto: Charles Platiau/ScanpixVis mer

To millioner ut i streik i Frankrike

Lammer landet i protest mot president Sarkozy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike vil torsdag bli lammet av storstreik. Over to millioner mennesker er ventet å ta del i protesten mot president Nicolas Sarkozy.

Misnøye med økende arbeidsledighet og stigende levekostnader har gitt grobunn til protestbevegelsen der franske fagforeninger spiller en sentral rolle.

Tog, busser, flyplasser, skoler og offentlige bygg vil bli rammet av storstreiken, som er den andre i løpet av mindre enn to måneder.

29. januar deltok om lag 2,5 millioner mennesker i demonstrasjoner over hele Frankrike, og arrangørene regner med minst like stor oppslutning fordelt på over to hundre streiker torsdag.

Ferske meningsmålinger viser at hele 75 prosent av befolkningen støtter demonstrantene, som krever at president Nicolas Sarkozy hever lønningene for dem som tjener minst og setter i gang tiltak for å sikre franske arbeidsplasser.

Ingen skatteøkning

Et annet krav er at landets rikeste skattlegges hardere, et krav Sarkozy så langt har avvist.

- Jeg ble ikke valgt for å øke skattene, fastslo Sarkozy tirsdag.

Demonstrantene krever også at planlagte stillingskutt i offentlig sektor skrinlegges.

- Det har bygd seg opp en veldig sterk følelse av urettferdighet blant folk. Jeg tror regjeringen skal streve med å overse oss. Det ville for øvrig være uansvarlig, sier Jean-Claude Mailly, leder av fagforeningen Force Ouvriere.

BLE VOLDELIG: Deler av demonstrantene som deltok i generalstreiken 29. januar endte i voldelige sammenstøt med politiet. Foto: Scanpix
BLE VOLDELIG: Deler av demonstrantene som deltok i generalstreiken 29. januar endte i voldelige sammenstøt med politiet. Foto: Scanpix Vis mer

Flere økonomieksperter anslår at den franske økonomien vil falle med 2 prosent i år.

Misfornøyde arbeidere

Stemningen blant arbeiderne ble ikke bedre av at leder av arbeidsgivernes forening MEDEF, Laurence Parisot, beskyldte demonstrantene for å stå for en demagogisk holdning, og for å spre illusjoner blant folk flest.

Bernard Thibault, leder av fagforeningen CGT, svarte med å kalle Parisot bakstreversk og beskyldte ham samtidig for å ville øke spenningen i landet.

Sosialistleder Martine Aubry meldte seg også inn i kritikerkoret.

- Kommentarene er upassende og uverdige, slo Abry fast.

Onsdag kastet fransk ungdom flasker mot politiet i hovedstaden Paris. Fire personer ble arrestert i demonstrasjonen som ble arrangert av studenter.

(NTB)

 

PRESSET: Frankrikes president Nicolas Sarkozy er under hardt press fra befolkningen som krever at han gjør mer for å motarbeide effektene av finanskrisen. Foto: Scanpix
PRESSET: Frankrikes president Nicolas Sarkozy er under hardt press fra befolkningen som krever at han gjør mer for å motarbeide effektene av finanskrisen. Foto: Scanpix Vis mer