Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- To millioner vil miste sine hjem

Rentekuttet i USA har lite å si, ifølge økonomen Joseph Stiglitz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse tre skal redde USAs økonomi

Krisen i finansmarkedet er den verste verden har opplevd siden depresjonen i 1930-årene, og rentekuttet i USA vil ha svært lite å si, mener den kjente økonomen Joseph Stiglitz.

- Rentekuttet vil få litt innvirkning, det vil gjøre litt for å demme opp, men det tar ikke tak i de grunnleggende problemene som ligger under kollapsen i finanssektoren, sier den amerikanske økonomen.

Den amerikanske sentralbanken vedtok tirsdag å sette ned renten med 0,75 prosentpoeng.

Det var noe mindre enn kuttet på 1 prosentpoeng eller mer som mange hadde ventet seg.-Tar ikke tak
Stiglitz, som mottok Nobelprisen i økonomi i 2001 og som har ledet Verdensbanken og tidligere USA-president Bill Clintons gruppe av økonomiske rådgivere, mener kuttet kun er et forsøk på å la økonomien falle forsiktig i stedet for å ta skikkelig tak i de underliggende problemene.

Økonomen mener det største problemet er at om lag 2 millioner amerikanere mest sannsynlig kommer til å miste huset sitt ettersom de ikke klarer å betjene gjelda.

Og etter hvert som boligprisene synker, vil gjelda overskride verdien av husene.

- Når folk går fra lånene sine, vil det bli flere og flere mislighold. Dette vil undergrave hele finanssystemet, sa Stiglitz under et besøk på New Zealand onsdag.

Passive 
Stiglitz kritiserer Bush-administrasjonen for å stå og se på at folk mister hus og hjem samtidig som den redder bankene fra fallitt.

Han anklager også tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan for å være opphavet til mye av problemet.

Dårlig styring av sentralbanken de siste sju årene er en av hovedgrunnene til problemene den amerikanske økonomien nå befinner seg i, mener Stiglitz, som sier krigen i Irak har hatt en svært ødeleggende effekt på den amerikanske økonomien.

Rekke av kutt
Tirsdagens rentekutt er det hittil siste i en rekke tiltak fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, for å stimulere den amerikanske økonomien og å øke tilgangen på penger i det kriserammede kredittmarkedet i USA.

Sentralbanken har også for første gang siden depresjonen på 1930-tallet lempet på regelverket for hvilke finansselskaper som får tilgang til lån til diskontorente.

Det innebærer at også meglerhus og investeringsbanker nå får tilgang til billige og raske lån, som normalt bare de største bankene får.

TVANGSSALG: To millioner amerikanere risikerer å miste hjemmene sine ettersom de ikke greier å betjene lånene. Foto: EPA/SCANPIX
TVANGSSALG: To millioner amerikanere risikerer å miste hjemmene sine ettersom de ikke greier å betjene lånene. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

I tillegg reduserte Fed i helgen skillet mellom styringsrenten og diskontorenten til 0,25 prosentpoeng.

Den amerikanske renten er satt ned hele 3 prosentpoeng siden midten av september i fjor.
(NTB)

MÅ REDDE FOLKET: Økonomen Joseph Stiglitz kritiserer Bush-administrasjonen og USAs sentralbank for å redde banker og finansinstitusjoner, mens vanlige folk mister sine hjem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media