Dobbeltdrapet i Kristiansand

To minutter etter at drapet var meldt til politiet, så vitnet en mann løpe skrått over veien: - Han må ha vært involvert

- Jeg er 100 prosent sikker på at personen må ha vært involvert, sier mannen.

VITNEAVHØR: Her, like ved åstedet, mottar politiet et av tipsene som kan knytte den siktede femten-åringen til åstedet.
Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept på skolen Wilds Minne i Kristiansand.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VITNEAVHØR: Her, like ved åstedet, mottar politiet et av tipsene som kan knytte den siktede femten-åringen til åstedet. Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept på skolen Wilds Minne i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): En 15 år gammel norsk etnisk gutt har ifølge politiet tilstått drapene på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14).

Ifølge sjef for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, har gutten gitt en detaljert forklaring av hvordan han knivdrepte Hassan og Ilebekk.

Politiet opplyste på en pressekonferanse i dag at de fortsatt ikke har noen andre direkte vitner til selve drapene. 15-åringen har blitt ivaretatt av helsepersonell, og framstilles for varetektsfengsling klokka 13.30 i dag.

- Løp skrått over veien

Tirsdag kveld snakket Dagbladet med en mann som var vitne til at en mørkkledd mannsperson løp skrått over veien ved Wilds Minne skole klokka 16.12, to minutter etter drapet var meldt til politiet.

STO HER: Mannen Dagbladet har snakket med sto her og så mot skolen og åstedet. Han sier han så en mann løpe skrått over veien og nedover gata. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STO HER: Mannen Dagbladet har snakket med sto her og så mot skolen og åstedet. Han sier han så en mann løpe skrått over veien og nedover gata. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Vitnet, som er blitt avhørt av politiet på stedet og på telefon, forteller at han stusset på oppførselen til personen han så.

- Vi sto og kikket utover gata, der hvor lysene er tent nå. Da så jeg en person som virket stressa. Han kom rett fra åstedet, sier mannen, som beskriver personen han så som en mann i ungdomsåra eller tidlig 20-åra. Han hadde mørk jakke og svart, kort hårklipp.

Han sier han er sikker på klokkeslettet fordi han så på telefonen til sin kone, før dattera skulle låne telefonen.

- Han løp skrått over veien, forsvant nedover gata. Han fulgte ikke gangfeltet, sier mannen.

LETER: I går kveld var krimteknikere på jakt etter spor på toppen av taket til Wilds Minne skole. I dag opplyste politiet på pressekonferansen at de har opplysninger om hvor drapsvåpenet er. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
LETER: I går kveld var krimteknikere på jakt etter spor på toppen av taket til Wilds Minne skole. I dag opplyste politiet på pressekonferansen at de har opplysninger om hvor drapsvåpenet er. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenkte at det var en rar måte å oppføre seg på. Men jeg koblet det ikke til noe før noen fortalte meg at drapet skjedde akkurat da, sier mannen.

- 100 prosent sikker

På en pressekonferanse i dag, informerte politiet om at vitneavhør har vært viktig i etterforskningen. Dagbladet ringer opp vitnet, som forteller at han nå er sikker på at han må ha sett en person som var involvert på åstedet mandag ettermiddag.

- Det må ha vært enten 15-åringen eller andre personer som var på åstedet da drapet fant sted. At denne personen så eller visste noe om drapet da, det er jeg 100 prosent sikker på. Han stakk av, og det så ikke ut som han hadde reint mel i posen, sier mannen.

Rettferdighetsmenneske

Hassan tok bussen fra Henrik Wergelands gate i Kristiansand sentrum klokken 15.30 til busstoppet Freyasdalsveien / Marviksveien, som ligger like ved åstedet.

15.44: Her stoppet bussen til Jakob Abdullahi Hassan klokka 15.44 mandag ettermiddag. 16.12 fikk politiet melding om knivstikking. Tomm W. Christiansen / Dagbladet
15.44: Her stoppet bussen til Jakob Abdullahi Hassan klokka 15.44 mandag ettermiddag. 16.12 fikk politiet melding om knivstikking. Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Det er en busstur som tar 10-12 minutter, noe som dermed plasserer Hassan nær åstedet 15.42-15.44. Politiet opplyser at den 15 år gamle gutten, som var i omgangskretsen til Hassan, også var på denne bussen, og viste til videobevis.

Klokka 16.10, nesten en halvtime etterpå, får politiet melding om knivstikkingen fra AMK.

Klokka 14.40 sluttet sluttet Ilebekk på jobb. Hun skal ifølge politiet ha vært på tur med hunden Oskar ved Wild Minnes skole da det tragiske drapet fant sted.

Det framstår mer og mer som at barnehageansatte Ilebekk var et tilfeldig offer. Hun skal ha vært ute og luftet hunden Oskar da hun ble knivstukket, og døde senere av skadene på sykehus.

KRISTIANSAND: En 15 år gammel gutt er siktet for dobbeltdrapet på Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48). Det kom fram under en pressekonferanse i Kristiansand onsdag morgen. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Tragisk

Flere personer Dagbladet har snakket med ved åstedet som kjente Ilebekk godt, forteller at hun hadde en sterk rettferdighetssans og at det er sannsynlig at hun kan ha prøvd å gripe inn i situasjonen.

- Familien er lettet over at politiet har gått til pågripelse, og at det ikke har tatt lenger tid enn det har gjort. Men det er en tragedie i seg selv at et barn har tilstått drapene, sier bistandsadvokaten til Ilebekks familie, Tone Karlsen Westbye, til Dagbladet.

Tone Ilebekk etterlater seg mann og to barn født i 1994 og 1998.

- For familien framstår det hele som uforståelig, sier Westbye.

TIDSLINJE: Slik var bussturen til bussholdeplassen nær åstedet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
TIDSLINJE: Slik var bussturen til bussholdeplassen nær åstedet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Politiet var i går ikke sikre på eksakt når drapet skjedde mellom 15.44 og 16.10. Denne halvtimen har de jobbet intenst med å kartlegge. Det er bare om lag 100 meter å gå fra bussholdeplassen til skolen. 15-åringen skal ha gitt en detaljert forklaring på hva som skjedde på åstedet tirsdag kveld.

Omgangskretsen

Politiet, ved Skaar, bekreftet i går overfor Dagbladet at omgangskretsen til Hassan var interessant.

- Dette miljøet som er rundt Hassan, har han vært i politiets søkelys i forbindelse med gjengmiljø?

SKOLEN: På Wilds Minne skole, i den bynære bydelen Lund i Kristiansand, fant drapet sted mandag ettermiddag. Nå har en 15 år gammel gutt tilstått drapene på Tone Ilbekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14).  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKOLEN: På Wilds Minne skole, i den bynære bydelen Lund i Kristiansand, fant drapet sted mandag ettermiddag. Nå har en 15 år gammel gutt tilstått drapene på Tone Ilbekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14).  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Politiet undersøker den type opplysninger som du er ute etter nå. Vi bruker energi på det, uten at vi ønsker å kommentere de funnene som politiet har gjort, sa sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar til Dagbladet.

- Sikker på at jeg så Jakob

Mona Maalin sier til Fædrelandsvennen at hun så Jakob rett før drapet.

- Jeg er sikker på at det var Jakob jeg så, sier Maalin, som kjenner den norsk-somaliske familien til den drepte 14-åringen.

DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14). Foto: Politiet / NTB scanpix
DREPT: Jakob Abdullahi Hassan (14). Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Hun forteller at hun stod i stua hjemme i Marviksveien, 150 meter fra Wilds Minne skole.

På andre siden av gaten så hun Jakob spasere sammen med det hun mener var en annen gutt, ifølge avisa.

- Han var høyere enn Jakob og hadde norsk, eller i alle fall ikke afrikansk utseende. Han hadde også en ryggsekk på seg, sier Maalin til Fædrelandsvennen.

Rundt 20 minutter seinere hørte hun sirener fra en ambulanse. Alt dette har hun avgitt forklaring på hos politiet.