Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To monopoler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringsliv er sterk tilhenger av konkurranse som styrende prinsipp i næringsvirksomhet og tjenesteyting. Derfor gjelder det å bryte de statlige monopolene. Det omfatter også NSB. Alle innvendinger om at konkurranseutsettingen av jernbanen slett ikke ble noen suksess f.eks. i Storbritannia, avvises. Svakhetene der skyldtes tilfeldige feil. Det er bare når statlige monopoler svikter at det skyldes prinsipielle forhold. Statens jernbaner svikter fordi de er statlige, mens private svikter fordi det lå et rusk i veien.

Derfor er det vel formodentlig sammenheng mellom gårsdagens leder om NSB og den om TV2s monopoltendenser innen kommersiell TV og radio. Rett nok skriver avisa at «Potensialet for et mektig monopol ligger der, men det er ingen grunn til veldig stor bekymring, foreløpig». Nei, statlige monopoler er prinsipielt forkastelige, mens private er å betrakte som naturlige svakheter.