To møtende tog fikk grønt lys samtidig

Intercity-toget fra Oslo til Lillehammer fikk i noen sekunder grønt lys ved Brummundal stasjon, trass i at det kom et tog rett imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signalet gikk tilbake til rødt, og toget satte seg aldri i begevelse. Jernbaneverket ser likevel alvorlig på hendelsen i går, og har stengt Brummundal stasjon.

Hendelsen skjedde klokken 1350 i går. Et intercity-tog fra Oslo til Lillehammer sto på spor 2 på Brummundal stasjonen og ventet på et kryssende Signatur-tog fra Trondheim.

Ikke farlig

Plutselig skiftet lyset fra rødt til grønt. Føreren av intercity-toget satte det likevel ikke i bevegelse, fordi han visste at det kom et tog i møte. Men han rapporterte straks hendelsen til Jernbareverket.

- Dette var aldri en farlig situasjon. Toget ble ikke satt i bevegelse. Men det var en uønsket situasjon, og derfor er det skrevet rapport om hendelsen, sier produkt og servicesjef i NSB Mellomdistanse, Pål Hansen.

Jernbaneverket vet ikke hvorfor signalanlegget viste grønt i noen sekunder, når det skulle vært rødt lys.

Stenger

- En slik hendelse gjør at vi stenger stasjonen til vi har gjennomført driftsprøver av anlegget. Det betyr at det nå ikke skjer noen kryssinger på Brummundal stasjon, togene bare kjører rett gjennom stasjonen. Vi har innført manuell betjening av stasjonen før og etter Brummundal, sier informasjonsdirektør Sigurd Sandvin i Jernbaneverket til Dagbladet.

Sandvin mener det ikke var fare for en kollisjon mellom de to togene.

- Togføreren av intercity-toget visste at det skulle passere et tog. Derfor satte han ikke toget i begevelse da lyset skiftet til grønt. Etter noen sekunder skiftet det til rødt igjen. Men selv om vi mener at dette ikke var dramatisk, er det helt avgjørende at signalanlegget virker. Derfor ser vi seriøst på en slik rapportering, og følger de prosedyrer vi har innført, sier Sandvin.

svein.ove.soreide@dagbladet.no