NEKTET Å HILSE: Etter at to brødre på 14 og 16 år nektet å ta læreren i hånda, har den sveitsiske skolen nå innført sanksjoner. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCK
NEKTET Å HILSE: Etter at to brødre på 14 og 16 år nektet å ta læreren i hånda, har den sveitsiske skolen nå innført sanksjoner. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCKVis mer

To muslimske elever nektet å ta læreren i hånden. Nå har de ikke lenger et valg

Innfører sanksjoner mot foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En skole i Therwil i Sveits så seg nødt til å endre reglene, etter at to muslimske brødre nektet å ta læreren sin i hånden i starten av april.

Det er av offentlig interesse at man skal vise samme respekt overfor kvinner og menn, og det er en viktig del av integreringsprosessen. Derfor kan håndtrykket kreves av læreren, skal utdanningsdirektør Monica Gschwind ha uttalt, ifølge avisa Aargauer Zeitung.

40 000 kroner i bot Sanksjoner kan ilegges foreldrene dersom barna nekter å ta læreren i hånda. Det involverer blant annet en bot på opptil 5000 sveitsiske franc, som tilsvarer over 40 000 norske kroner.

I tillegg kan skolen iverksette disiplinærtiltak, som muntlige advarsler, møter med foreldre eller skriftlige irettesettelser.

Årsaken til at de to studentene i første omgang ikke ville hilse på læreren sin med håndtrykk, skal være religiøs.

«Deres tolkning av koranen innebærer at de ikke ville ta på et menneske av motsatt kjønn», skriver BBC.

Skal ikke ha ment vondt I et intervju med sveitsiske Sonntags Zeitung sier de to brødrene på 14 og 16 år at de ikke mente å gjøre noe galt.

- Journalister har begynt å følge med på oss når vi er på skolen og i moskeen. Totalt fremmede truer oss, forteller den eldste.

Skolen godtok først guttenes forklaring, noe som vakte stor oppsikt i den sveitsiske byen og satte fyr på en debatt om integrering og identitet.

- Skolen gjorde feil - Skolen forsøkte å få et ubehagelig problem ut av veien, men gjorde rett og slett en feil, uttalte Christian Amsler, leder for utdanningsministrene i de ulike delstatene i landet.

Ifølge BBC har flere muslimske grupper i landet reagert på at guttene kom unna med å forklare situasjonen på bakgrunn av religion, men noen har også tatt dem i forsvar.

- Etter masseovergrepene i Köln ble muslimer bedt om å holde seg unna kvinner. Nå krever de at man skal være tettere på, sier talsmann for det islamske rådet i Sveits (ICCS) til lokale medier, skriver den britiske nyhetskanalen.