NEKTET SERVERING: Den kritikerroste restauranten Le Cenacle i forstaden til Paris har fått krass kritikk etter at kjøkkensjefen nektet to muslimske kvinner servering. Foto: Google Maps
NEKTET SERVERING: Den kritikerroste restauranten Le Cenacle i forstaden til Paris har fått krass kritikk etter at kjøkkensjefen nektet to muslimske kvinner servering. Foto: Google MapsVis mer

To muslimske kvinner nektet servering på stjerne-restaurant: 
- Alle er terrorister

Opphetet debatt i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den franske restauranten «Le Cenacle» i Tremblay-en-France utenfor Paris har denne helga havnet i hardt vær etter at det dukket opp en video av to kvinner som nektes servering.

Franske Le Parisien skriver at de to muslimske kvinnene ble konfrontert av kjøkkensjefen.

Restauranten er oppført i den prestisjetunge Michelin-guidens 2016-utgave.

Nektet servering

Kokken gjorde det klart at han ikke ville lage mat til de to.

- Terroristene er muslimer, og alle muslimer er terrorister, sier han på videoklippet.

Han trakk også fram episoden i Saint-Etienne-du-Rouvray i slutten av juli, der den 84 år gamle presten Jacques Hamel ble drept av to terrorister under en gisselsituasjon i den lille byens kirke.

- De drepte nylig en prest. Dette er et sekulært land, og jeg er i min fulle rett til å ha en mening om saken. Jeg vil ikke ha mennesker som dere her.

Kvinnene i videoen ser tydelig rystet ut, og da kokken gjorde det klart at de var uønsket, sa de at de ikke ville bli servert av en rasist.

- Snakket før jeg tenkte

Opptrinnet har ikke uventet skapt reaksjoner i landet, og Le Parisien skriver at kokken i løpet av helga var i forhør hos politiet.

Han skal siden ha fortalt lokale medier at han angret på uttalelsene sine.

- Jeg snakket før jeg tenkte, og det beklager jeg. En venn av meg ble drept i Bataclan-angrepet, og det var feil av meg å blande sammen dette. Jeg mener virkelig ikke det jeg sa, og kommentarene mine reflekterer ikke mine synspunkter, sier han.

Brukini-debatt

Debatten i Frankrike har blitt ekstra opphetet den siste tiden etter at en rekke byer innførte burkiniforbud på sine strender.

Situasjonen eskalerte ytterligere da en fotograf fanget øyeblikket der fire politimenn ba en muslimsk kvinne om å fjerne plagget hun hadde på seg.

To dager senere opphevet den franske grunnlovsdomstolen forbudet i Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice. Avgjørelsen ble begrunnet med at forbudet krenker grunnleggende rettigheter.

På Facebook gikk tidligere Frp-formann Carl I. Hagen ut mot den franske domstolens avgjørelse.

«Så sier en domstol i Frankrike nei til burkiniforbud. Betyr bar[e] at de ikke forstår at dette dreier seg om et islamistisk symbol som vi bør si nei til!», skriver Hagen, og tillegger:

«Gir du fanden lillefingeren, tar han hele hånden. De andre partier [har] gitt både lillefinger og hele hånden og skryter av det. Stakkars mine barnebarn, som vil leve i et islamsk diktatur hvis vi ikke skjerper oss!»