To Nokas-vektere tatt for millionran

Håndterte pengetransporten som ble ranet for over ti millioner på Skedsmo i fjor. Fire menn pågrepet i en stor politiaksjon i dag.

VELORGANISERTE: De maskerte og bevæpnede ranerne la vekterne fra pengetransporten i bakken, bakbandt dem og tømte Nokas-bilen for godt over ti milioner kroner i kontanter. I mange uker etterpå var gjerningsmennene som forduftet. Foto: Politiet
VELORGANISERTE: De maskerte og bevæpnede ranerne la vekterne fra pengetransporten i bakken, bakbandt dem og tømte Nokas-bilen for godt over ti milioner kroner i kontanter. I mange uker etterpå var gjerningsmennene som forduftet. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire personer på Østlandet ble i dag pågrepet og siktet for grovt ran eller medvirkning, etter at spesialtrente mannskaper fra Romerike-politiets avsnitt for organisert kriminalitet og Utrykningsenheten (UEH) slo til med hjelp fra flere politidistrikt.

Målet var å pågripe gjerningsmennene bak pengetransportranet på Skedsmo natt til 10. oktober i fjor, hvor tre eller fire maskerte og bevæpnede menn forsvant med over ti millioner kroner.

- To av de pågrepne er tidligere ansatt i Nokas, bekrefter politiadvokat Bjørn Pettersen under en pressekonferanse i dag.

Dette var ifølge ham de to vekterne som håndterte den aktuelle verditransporten, men politiet vil ikke utdype hvilken rolle de ulike siktede hadde på ranstidspunktet.

- Det vil den videre etterforskningen vise, sier Pettersen.

Politiet understreker at ingen av de fire pågrepne tilhører det såkalte «etablerte ransmiljøet».

- Det har vært et nitid arbeid. Det er foretatt godt over hundre vitneavhør, gjennomgang av elektroniske spor og annet materiale, sier politietterforsker Frode Lier.

To menn ble pågrepet i Follo, én i Vest-Oppland og én i Oslo. Fra før er en svensk mann pågrepet i Finland. Etterforskerne mener alle de siktede enten deltok i ranet eller hadde en viktig rolle før og etter millionkuppet.

- Den svenske mannen som er pågrepet i Finland er tidligere dømt for et verditransportran i Sverige i 2002, sier politietterforsker Lier.

Etter det Dagbladet erfarer skal ranslaget ha vært sammensatt av personer på tvers av kjente grupperinger på Østlandet, som i tillegg har samarbeidet med et kriminelt miljø i Stockholm. Norsk politi har flere ganger fått bistand fra utenlandske kolleger i saken.

FANT BILEN: Etter måneder med nitid analyse skal politiet ha klart å finne fram til fluktbilen som lenge var sporløst forsvunnet. Etterforskerne hadde bare uskarpe overvåkningsbilder å gå etter. Foto: Politiet
FANT BILEN: Etter måneder med nitid analyse skal politiet ha klart å finne fram til fluktbilen som lenge var sporløst forsvunnet. Etterforskerne hadde bare uskarpe overvåkningsbilder å gå etter. Foto: Politiet Vis mer