To nordmenn drept i Syria - sloss sammen med ekstreme islamister

To menn fra Bærum, albaneren Egzon Avdyli (25) og 28 år gammel etnisk kosovoalbaner har blitt drept under kamper i Syria.

DREPT I SYRIA:  Egzon Avdyli fra Bærum ble tidligere denne uken drept i Syria. Han slåss sammen med den fryktede islamist-gruppa ISIL.
Foto: Håkon Eikesdal
DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli fra Bærum ble tidligere denne uken drept i Syria. Han slåss sammen med den fryktede islamist-gruppa ISIL. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For noen få dager siden ble den tidligere talsmannen for den islamistiske gruppa Profetens Ummah, den norske statsborgeren Egzon Avdyli (25) - etnisk albaner fra Bærum - skutt og drept i Syria.

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at Egzon Avdyli ble drept da han kjempet sammen med den fryktede islamistiske gruppa ISIL (The Islamic State of Iraq and the Levant) i Syria.

Profetens Ummah Egzon Avdyli har de siste åra vært en markant skikkelse i det ekstreme islamistiske miljøet i Norge. Sammen med Arfan Qadeer Bhatti (36) og Ubaydullah Hussain (28) frontet Egzon Avdyli den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Verken Utenriksdepartementet eller andre norske myndigheter skal være formelt varslet om Egzon Avdyli, eller de andre nordmennene som er drept i krigen i Syria.

Dagbladet får også bekreftet at en annen norsk statsborger for kort tid siden ble drept under trefninger mellom regjeringsvennlige soldater og islamistgruppa ISIL i Syria.

Mens Egzon Avdyli var en velkjent skikkelse i det radikale islamist-miljøet i Norge, skal 28-åringen fra Bærum ha «gått under radaren» til de fleste. Mannen er etter det Dagbladet erfarer registrert hos Politiets sikkerhetstjeneste. Men norske myndigheter skal ikke ha hatt kjennskap om at han deltok i kampene i Syria.

To drept nylig Det er noe uklart hvordan de to norske statsborgerne ble drept. Men flere kilder slår fast overfor Dagbladet at de to skal ha blitt skutt under kamper mot regjeringsstyrker.

TAUS:  Informasjonssjef Martin Bernsen i PST ønsker ikke å si noe om nordmennene som er drept i Syria. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TAUS: Informasjonssjef Martin Bernsen i PST ønsker ikke å si noe om nordmennene som er drept i Syria. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Flere andre norske statsborgere slåss sammen med islamistgruppa ISIL mot regjeringsstyrkene. De med norske statsborgerskap, konvertittene og ikke etniske nordmenn som kjemper i Syria, slåss sammen med ISIL. Disse blir fulgt tett av sikkerhetspolitiet. Men forholdene i Syria gjør at norske myndigheter ikke har kontroll over hvilke nordmenn som oppholder ser i Syria til enhver tid.

Siden det som først ble omtalt som opprøret i Syria, og som i løpet av kort tid utviklet seg til en blodig borgerkrig, har en rekke norske statsborgere reist til det arabiske landet og sluttet seg til opprørerne.

Mange nordmenn PST har tidligere bekreftet at mellom 40 og 50 personer tilknyttet Norge har deltatt i borgerkrigen. Dagbladet har informasjon som tyder på at minst 70 personer fra Norge skal ha deltatt på de ekstreme islamistenes side. Felles for nordmennene er at de har sluttet seg til det som blir regnet for å være den mest aggressive og hensynsløse grupperingen i Syria - ISIL (The Islamic State of Iraq and the Levant).

I ISIL (The Islamic State of Iraq and the Levant) skal en norsk konvertitt være en sentral person. Mannen er etterlyst av norske myndigheter, men skal ha oppholdt seg i Syria i snart to år. Denne mannen har også hatt et nært forhold til sentrale personer i Profetens Ummah.

PST tause Dagbladet får bekreftet at minst sju norske statsborgere eller personer med lovlig opphold i Norge skal ha blitt drept i Syria. Men det understrekes at dette tallet kan være høyere. Norske myndigheter har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som er, eller har vært i Syria, og kjempet sammen med opprørerne.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste er taus overfor Dagbladet om Egzon Avdyli, og de andre
nordmennene som har blitt drept eller deltatt i borgerkrigen i Syria.

- Ingen kommentar, sier Bernsen.

SENTRAL ISLAMIST :  Egzon Avdyli var en av de sentrale aktørene i den ekstreme islamistiske organisasjonen Profetens Ummah. Tidligere denne uken ble nordmannen som har albansk bakgrunn drept i Syria. Foto: Håkon Eikesdal
SENTRAL ISLAMIST : Egzon Avdyli var en av de sentrale aktørene i den ekstreme islamistiske organisasjonen Profetens Ummah. Tidligere denne uken ble nordmannen som har albansk bakgrunn drept i Syria. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Vi har fram til nå ikke varslet pårørende til de som har mistet livet i Syria. Årsaken er at det er umulig for oss i Utenriksdepartementet å få bekreftet hva som har skjedd i Syria, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til Dagbladet.

Gjennom egne kanaler har familiene til nordmennene og de som har oppholdstillatelse fått beskjed om at de har mistet sine i kamper i Syria.

ISIL

* ISIL - Den islamske staten og Levanten - er en militant, sunnimuslimsk organisasjon som opererer som en del av terrornettverket al-Qaida.

* Levanten er et historisk-geografisk begrep for et område som i dag omfatter Syria, Libanon, Jordan, Israel, Gazastripen og Vestbredden. Noen regner også deler av Irak som en del av Levanten.

* ISIL ble etablert etter den amerikanskledede invasjonen av Irak i 2003. Den militante islamistiske gruppa står bak drap på flere tusen sivile irakere.

* ISIL lovte i 2004 lojalitet til terrornettverket Al-Qaida.

* Gruppens opprinnelige mål var opprettelsen av et kalifat - det klassiske idealet for styreformen i en islamsk stat - i de sunnidominerte delene av Irak, for deretter å utvide området til også å omfatte Syria.

* ISIL ledes av Abu Bakr al-Baghdadi. Han oppholder seg trolig i Syria.

* Gruppen er den største jihadist-organisasjonen i Syria, og blir ansett for å være den mest voldelige.

* ISIL er meget aktiv i byene Aleppo og Idlib nord i Syria, og flere byer i dette området er under islamistenes kontroll og underlagt sharialover.

Kilder: Ap, AFP og Reuters

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer