- To nordmenn drept

Minst to norske statsborgere var blant de minst 56 som ble drept da to selvmordskrigere sprengte seg i lufta i byen Arbil i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den kurdiske regjeringens representant i Stockholm, Burhan Habib, som opplyste dette til Dagbladet i natt.

- De meldingene vi har fått tyder på at to eller tre norske borgere er blant de døde. Dette er foreløpig ubekreftede meldinger og jeg har ikke fått opplyst identiteten til de døde nordmennene, sier Habib til Dagbladet.

Utenriksdepartementet hadde i natt ikke fått opplysningene om at norske borgere skal ha mistet livet i Arbil.
- Vi har ikke mottatt slike opplysninger, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen til NTB tidlig mandag morgen.

En rekke nordmenn med kurdisk bakgrunn befinner seg i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

I går kveld sto fortsatt tusenvis av mennesker utenfor sykehuset i byen Arbil i Nord-Irak i håp om at deres kjære hadde overlevd terrorbombene på morgenen. Inne i sykehuset lå lik dekket av tepper i korridorene.

På sykestuene kjempet legene en kamp mot klokka for å redde livet til så mange som mulig av de 235 menneskene som ble skadd. Gulvene var dekket av blod, melder nyhetsbyrået AP.

Ingen hadde i går kveld påtatt seg ansvaret for terrorangrepet, men kurdiske politikere kastet straks mistanken på Ansar al-Islam og al-Qaida. Dette er organisasjonen mulla Krekar ledet og som det norske Økokrim mener han fortsatt leder.

- Det var et terroristangrep utført av al-Qaida og Ansar al-Islam, sa Iraks utenriksminister Hoshiyar Zebari, som selv er kurder.

Offerfest

Selvmordsbomberne slo til på formiddagen irakisk tid. Med sprengstoff festet til kroppen kom de inn i to ulike bygninger som huser kontorene til Kurdistans demokratiske parti (KDP) og Kurdistans patriotiske union (PUK). Hundrevis av mennesker var i kontorene for å ønske sine politiske ledere til lykke med dagen. I går innledet muslimene id al-adha - offerfesten - som er høydepunktet i pilegrimsmåneden haddsj. De to menneskelige bombene gikk av med fem minutters mellomrom.

Dette er første gang selvmordsbombere med eksplosivene festet til kroppen har blitt brukt i Irak.

Timer etter angrepet mot KDP-kontoret lå det avrevne hodet til selvmordsbomberen igjen på gulvet. Veggene i rommet der han sprenge seg og de omkring seg i lufta var stenket av blod og rester av menneskekjøtt.

Aksjonen i går er den blodigste i Irak siden 29. august da en bilbombe drepte over 100 sjiamuslimer i Najaf i Sør-Irak.

Sikkerheten i bygningene var lav og ingen av dem som kom ble kontrollert. Det var helligdag og vanlig å gå på besøk med lykk-ønskninger.

Angrepet gikk verst utover KDP. Blant de døde var partiets guvernør Akram Mintik, viseguvernøren og hans to sønner og KDPs visestatsminister Sami Abdul Rahman. PUK mistet sin øverstkommanderende for hæren og en annen toppleder.

Slagmark

Samtidige bombeaksjoner regnes som et av varemerkene til al-Qaida, og ifølge etterretningsopplysninger skal folk fra nettverket være i Irak for å føre krig mot USA og deres irakiske kollaboratører.

Forrige lørdag arresterte kurdisk styrker Hassan Ghul som prøvde å komme seg inn i regionen. Ghul skal være en høytstående figur i al-Qaida med nære bånd til Khalid Shaikh Mohammed som var blant arkitektene av angrepet mot USA 11. september. Mohammed ble tatt i Pakistan i mars i fjor.

FØRSTE SELVMORDSAKSJON: Noen av de 235 skadde etter terrorangrepet i går får behandling på et sjuke-hus i byen Arbil i Nord-Irak. Selvmordsaksjonen skal være den første i sitt slag i Irak.