To nordmenn evakuert fra Eritrea

FN advarer mot full krise på Afrikas Horn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En krise er under oppseiling på Afrikas Horn, advarer FN. Både Etiopia og Eritrea har sendt store militære styrker mot deres felles grense, og i forrige uke beordret Eritrea alle vestlige FN-styrker bort fra landet. Samtidig ila Eritrea FN flyforbud i eritreisk luftrom.

Ultimatumet Eritrea ga FN var at alle vestlige observatører og fredsbevarende styrker måtte være ute av landet innen 10 dager.

Onsdag besluttet FNs sikkerhetsråd å gi etter for det eritreiske ultimatumet. Ifølge BBC ble 90 vestlige soldater evakuert med fly til Etiopia.

Nordmenn evakuert

Blant dem var to norske observatører som var stasjonert i hovedstaden Asmara. De norske observatørene skal ha tatt seg til Etiopia i bil, og befinner seg nå i en landsby på etiopisk side av grensen.

- De har på ingen måte oppfattet situasjonen som truende eller dramatisk, forteller pressetalsmann ved Fellesoperativt Hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger, kommandørkaptein Thom Knustad, til Dagbladet.no.

Knustad har vært i kontakt med en av de to nordmennene som har reist fra Eritrea, og kan fortelle at begge nordmennene tok seg til Etiopia sammen.

Mot væpnet konflikt

PÅ VEI TIL ETIOPIA: En anonym FN-ansatt i Asmara, Eritrea, på vei om bord i bussen som skal ta alle vestlige FN-ansatte i landet til Etiopia. Foto: Reuters
PÅ VEI TIL ETIOPIA: En anonym FN-ansatt i Asmara, Eritrea, på vei om bord i bussen som skal ta alle vestlige FN-ansatte i landet til Etiopia. Foto: Reuters Vis mer

FNs diplomater har fordømt Eritreas oppførsel i forhold til det fredsbevarende korpset som uakseptabelt. Og nå frykter FN en opptrapping av militære operasjoner langs grensen.

- Vi er ved et kritisk punkt. Den fredsbevarende operasjonen i området har aldri opplevd en like stor krise som nå, sier FN-forhandleren Jean-Marie Guehenno til BBC.

FN har vært i området siden den årelange krigen mellom Eritrea og Etiopia tok slutt i 2000. En grensekommisjon i regi av FN fordelte grenseområder mellom de to landene, uten at Etiopia har vært villige til å følge kommisjonens pålegg fullt ut.

FN-diplomatiet anser det eritreiske ultimatumet som en frustrasjon over at Etiopia ikke er villig til å trekke seg ut av grensebyen Badme, som i 2000 ble gitt til Eritrea av grensekommisjonen.

  • I alt er fem nordmenn involvert i observasjon i Etiopia og Eritrea. I tillegg til de to som befant seg i Asmara, er tre stykker fordelt i ulike områder i Etiopia. Disse tre er ikke berørt av FNs evakuering.
TAUSE: FN-soldatene som ankom Addis Abeba, Etiopia, i dag nektet å oppgi navn eller grad til pressen. 90 FN-tilknyttede mennesker ble fløyet ut fra de eritreiske grenseområdene mot Etiopia.