BETRODD: En av nordmennene med betrodde roller i Syria er en norsktsjetsjener (t.v.) som kjemper for ISILs hovedrival i Syria - terrorgruppa al-Nusra. Norsktsjetsjeneren var tidligere en lovende idrettsutøver - men er nå blitt avbildet i skuddvekslinger side ved side med betrodde soldater. Foto: Privat
BETRODD: En av nordmennene med betrodde roller i Syria er en norsktsjetsjener (t.v.) som kjemper for ISILs hovedrival i Syria - terrorgruppa al-Nusra. Norsktsjetsjeneren var tidligere en lovende idrettsutøver - men er nå blitt avbildet i skuddvekslinger side ved side med betrodde soldater. Foto: PrivatVis mer

To nordmenn har lederroller i terrorgruppa IS. Andre yter førstehjelp og rekrutterer nye krigere

Slik kjemper nordmennene i Syria og Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Terrorgruppa ISIL har snudd det storpolitiske kartet på hodet gjennom sin voldsomme framrykking i Syria og Irak. Nordmenn spiller en viktig rolle i gruppas terrorvirksomhet.

Nå får Dagbladet opplyst at to nordmenn har spesielt betrodde roller i IS. Den ene er norskchilenske Bastian Vasquez (24) fra Skien. Den andre er en 24-åring fra Bærum, som skal ha en mer operativ rolle.

Vasquez sto for drøyt to uker siden fram i en lang, profesjonelt produsert propagandavideo for IS. Videoen var filmet i grenseområdene mellom Syria og Irak, og ble først offentliggjort via nettstedet LiveLeak søndag 29. juni.

Den publiseringen var trolig klarert helt til topps hos gruppas myteomspunne leder Abu Bakr al-Baghdadi, får Dagbladet opplyst. Videoen ble nemlig offentliggjort av ISIL nøyaktig samme dato som deres øverste leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte at IS opprettet en egen muslimsk stat - et kalifat - i deler av Syria og Irak. Sentrale kilder anser det som svært lite trolig at to slike PR-stunt ville skje på samme dag uten at det er nøye planlagt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn