Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To nordmenn kidnappet i Nigeria

Kidnapperne krever løsepenger fra rederiet i bytte mot ansatte de har bortført fra forsyningsskipet «Northern Comrade».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld bordet flere menn det norskeide forsyningsskipet og tok den norske kapteinen, en annen nordmann og to ukrainere til fange.

Det bekrefter direktør Bjørn Ove Endresen i det norske amerikanskeide rederiet Trico Supply AS til Dagbladet.no.

- Fire av våre ansatte ble kidnappet av ukjente menn i går. Nå jobber vi via politiet, Interpol, vårt kontor der nede og andre instanser for å få løslatt disse, sier Endresen.

Det er klart at de to nordmennene i 40-årene, den ene fra Ålesundsområdet og den andre fra Kristiansund, var på en supplybåt registrert i Norsk Internasjonalt Sjøfartsregister.

I alt var det 15 mann ombord på båten som jobber med å skaffe forsyninger til offshore oljerigger i området.

De foreløpige rapportene som Endresen har fått, går ut på at det plutselig kom noen mindre båter ut på feltet, og at folk på disse båtene tok med seg de fire hvite ombord på det norske skipet. Det er ikke bekreftet om kidnapperne var bevæpnet.

Bordingen skjedde utenfor Nigerias oljeprovins Nigerdeltaet, der separatistgrupper i lang tid har gjennomført sabotasjeaksjoner og bortføringer av utenlandske oljearbeidere.

Løsepenger

Kidnapperne skal kreve løsepenger for de fire offshorearbeiderne. Men rederiet vil ikke fortelle hvor mye det dreier seg om.

image: To nordmenn kidnappet i Nigeria

- Vi vil ikke gå ut med konkret informasjon. Men dette dreier seg nok om folk som er på jakt etter betaling, sier Endresen.

Han forteller at rederiet fra sitt lokalkontor i Nigeria jobber på spreng for å få etablert en dialog med de de tror står bak kidnappingen.

Det har til nå ikke lykkes rederiet å komme i kontakt med den norske kapteinen eller noen av de andre på skipet etter at de ble bortført.

Skipet befant seg i nigeriansk farvann da kidnappingen skjedde.

UD varslet

Utenriksdepartementet ble orientert om hendelsen i natt.

- Vi bekrefter at to nordmenn er bortført. Vi ble varslet om rundt midnatt, men det er foreløpig uklart om det var rederiet eller ambassaden som ble varslet først, sier Frode Overland Andersen i UD.

Men nøyaktig hva UD gjør for å få løslatt de fire vil han foreløpig ikke si så mye om.

- Dette er en kidnappingssak og vi består rederiet og det nigerianske charterselskapet og vår ambassade i Abouja, sier Andersen til Dagbladet.no.

Farlig farvann

Det har vært mange eksempler på kidnappinger av offshorearbeidere i Nigeria.

Så sent som sist fredag ble tre filippinske oljearbeidere kidnappet på vei til jobb på Nigeria Liquefied Natural Gas i Bonny-provinsen sør i Nigeria. Dagen før ble en tysk oljearbeider kidnappet i oljebyen Port Harcourt.

2. juni i år ble boreriggen «Bulford Dolphin», som drives av et datterselskap av Fred Olsen-konsernet, angrepet av menn med lette handvåpen i raske båter.

De tok med seg åtte av riggens mannskaper som gisler, men disse ble satt fri i god behold tre dager senere.

Tidligere har en rekke kidnappinger blitt utført av Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND), men disse har ifølge Reuters benektet å ha vært involvert i disse siste hendelsene.

Rederidirektør Bjørn Endresen sier til Dagbladet.no at rederiet har iverksatt tiltak for å sikre seg mot angrep.

- Vi satte i gang med overvåkning av området, men det viste seg altså å ikke være nok. Vi har aldri vært i en situasjon som dette før, sier Endresen.

Dagbladet.no kommer med mer..

<B>SUPPLYBÅT:</B> 64 meter lange «Northern Comrade» tilhører Trico Supply AS, et datterselskap av Trico Marine.