KOM HJEM: De fem som reddet seg bort fra terroristene i Algerie kom til Norge og pårørendesenteret i Bergen sammen med i alt 18 personer i går kveld. Foto: Endre Vellene
KOM HJEM: De fem som reddet seg bort fra terroristene i Algerie kom til Norge og pårørendesenteret i Bergen sammen med i alt 18 personer i går kveld. Foto: Endre VelleneVis mer

To nordmenn ringte hjem i natt og sa de var i live

- Selvsagt positivt mottatt, men vanskelig for de pårørende som ennå ikke har fått vite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Familiene til de to Statoilansatte som er reddet ut av gisselsituasjonen kunne i natt glede seg over telefonsamtaler med sine kjære. Andre lever fremdeles i uvisshet.

Informasjonssjef Sissel Rinde sier at de to medarbeiderne i Algerie har ringt hjem til sine familier for å fortelle at de er i trygghet.

- Det ble selvsagt mottatt positivt av deres pårørende. Samtidig er det veldig vanskelig for de pårørende som ennå ikke har fått vite hva som har skjedd med deres kjære i Algerie. Alle pårørende her ble informert om de siste nyhetene fra Algerie i dag klokka 0900, sier Sissel Rinde.

- Ekstreme påkjenninger Konsernsjef Helge Lund fortalte på en pressekonferanse på Forus i dag at de to Statoilansatte må er i ferd med å reise hjem til Norge. De skal begge komme til Bergen og pårørendesenteret på Scandic Airport Hotel.

- Alle har vært gjennom ekstreme påkjenninger de siste dagene, sier Lund.

Han betegner fortsatt situasjonen som uavklart, vanskelig og svært alvorlig - men sier det er viktig å holde motet oppe.

- Vi kan aldri miste håpet. Hele vår organisasjon arbeider med ett mål for øye, det er å finne våre ansatte og bringe dem tilbake til Norge, sier Statoil-sjefen.

- Gjør alt vi kan Helge Lund er ventet til pårørendesenteret i løpet av kort tid. Han vil prioritere å snakke med de som kom hjem i går kveld og pårørende til de medarbeiderne som det ennå ikke kan redegjøres for.

- Vi gjør alt for å følge opp de berørte og pårørende til alle berørte, sier Lund på pressekonferansen i Forus. - Situasjonen i In Amenas er fortsatt uavklart, og dette begrenser tilgangen til sikker informasjon, sier han.

- Vi har håp om at det går mot en avslutning De fem Statoilansatte, som klarte å komme seg bort fra terroristene i og ved gassproduksjonsanlegget i In Amenas og som kom til pårørendesenteret, ble først debriefet om det de har opplevd. Etterpå fikk de snakke med helsepersonell og sine familier. De har overnatt her i natt.

En annen av de Statoilansatte ble fraktet med ambulansefly til Bergen og videre til Haukeland universitetssykehus hvor han nå får behandling for sine skader.

Klokka 9.45 holdt utenriksminister Espen Barth Eide pressekonferanse i på UDs kontorer i Oslo.

TIL BERGEN: Konsernsjef Helge Lund kommer til pårørendesenteret i Bergen for å samtale med de som har kommet hjem fra Algerie. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
TIL BERGEN: Konsernsjef Helge Lund kommer til pårørendesenteret i Bergen for å samtale med de som har kommet hjem fra Algerie. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Vi har nå håp om at situasjonen kan gå mot en avslutning, sier Barth Eide. Han legger til at de ikke har noen informasjon om de seks gjenværende norske gislene i In Amenas.

Han ønsket ikke å uttale seg om hvordan de to nordmennene kom seg i sikkerhet i natt.

- Det er nettopp et av de spørsmålene det ikke er naturlig å svare på, så lenge vi ikke har noen endelig bekreftelse på at situasjonen er avsluttet, sier han.

- Dele frykt og uro Barth Eide omtaler nattens nyheter som «en stor lettelse og stor glede».

- Samtidig må vi dele den frykt og uro som de pårørende har som ennå ikke har fått noen avklaring, sier Barth Eide.

- Dette har tent et nytt håp om at vi kan få flere gode nyheter, men vi må være forberedt på nyheter av ulik karakter i timene som kommer, sier utenriksministeren