Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To nordmenn skadd i Chile

Fikk gjenstander over seg i monsterskjelvet.

TO NORDMENN ble letter skadd i monsterskjelvet som rammet Chile på lørdag, opplyser UD. Foto: AFP/MARTIN BERNETTI/SCANPIX
TO NORDMENN ble letter skadd i monsterskjelvet som rammet Chile på lørdag, opplyser UD. Foto: AFP/MARTIN BERNETTI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||To nordmenn fikk mindre skader i jordskjelvet i Chile, opplyser Utenriksdepartementet.

De to har fått gjenstander på seg og venter på å få legebehandling, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marte Kopstad i UD til NTB.

Hun kan foreløpig ikke opplyse kjønn eller alder på de to skadde, fordi opplysningene ikke er endelig bekreftet. Hun kan heller ikke si noe om hvor i landet de to befant seg da skjelvet inntraff lørdag.

Den norske ambassaden i Santiago vil ta ny kontakt med de to for å undersøke om de trenger ytterligere bistand, opplyser Kopstad.

Hun opplyser at UD vil invitere det norsk-chilenske miljøet til et gjensidig informasjonsmøte en av de nærmeste dagene.

- Der vil vi uttrykke medfølelse og informere om hva UD og norske myndigheter foretar seg, sier Kopstad.

Søker oversikt

Bortsett fra de to, har Utenriksdepartementet ikke fått noen meldinger om skadde nordmenn etter jordskjelvet i helgen.

Ifølge UD har den norske ambassaden i Santiago registrert om lag 300 nordmenn i Chile, men det blir presisert at registreringen er frivillig og at det derfor er grunn til å tro at det er flere nordmenn i landet.

- Situasjonen er uoversiktlig, men vi får stadig inn meldinger om at personer har meldt at de er i god behold, sier kommunikasjonsrådgiver Ketil Elsebutangen i UD til NTB.

Røde Kors avventer

Heller ikke Norges Røde Kors har oversikt over situasjonen.

- Chilensk Røde Kors og myndighetene er i gang med å kartlegge behov. Vi avventer anmodning om konkrete bistandstiltak. Vi forholder oss til Røde Kors-hovedkvarteret i Genève som koordinerer det internasjonale arbeidet, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv til NTB.

Han opplyser at chilensk Røde Kors har rundt 15.000 frivillige, og mange av dem er trent i katastrofeberedskap.

- Det positive i denne situasjonen er at chilensk Røde Kors er sterke og har en god nasjonal beredskap. De har et meget godt samarbeid med den nasjonale regjering og det er helt avgjørende. Det betyr at de allerede fra første stund var ute med førstehjelp og søkte etter savnede i sammenraste bygninger, sier Mollekleiv.

Chilensk Røde Kors sitter i den nasjonale beredskapskomiteen og er en direkte støttespiller sammen med regjeringen i katastrofeberedskapen.

Tusenvis savnet

Siste meldinger går ut på at 711 mennesker er bekreftet døde. Tusenvis er savnet, to millioner mennesker er berørt og 500.000 boliger rammet av det voldsomme skjelvet lørdag morgen og etterfølgende skjelv.

- Vi holder oss løpende oppdatert og er klar til å stille med personell og utstyr hvis vi får en slik anmodning fra Røde Kors-hovedkvarteret i Genève, sier Mollekleiv.

Både den chilenske regjeringen og chilensk Røde Kors jobber på spreng for å få full oversikt, før de ber om internasjonal assistanse. Likevel vil de ifølge Mollekleiv «akseptere» bistand innenfor enkelte spesifikke områder. Konkret har de varslet behov for fire feltsykehus, et stort antall telt, telekomutstyr og elektriske generatorer. Det er også behov for søks- og redningsteam til søk i sammenraste bygninger. - Vi avventer konkret forespørsel, sier Mollekleiv. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!